Călin Balabașciuc (AUR), mesaj de Ziua Națională Constantin Brâncuși: Ne-a dus în universalitatea lumii, făcând din naţiunea română o mitologie

România marchează astăzi, 19 februarie, Ziua Națională Constantin Brâncuși. Deputatul AUR Călin Balabașciuc a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 146 de ani de la nașterea marelui sculptor, susținând că avem obligația să păstrăm valorile naționale și să le promovăm oriunde în lume. Unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, Constantin Brâncuşi face parte dintre artiştii de seamă care au modificat gândirea plastică, aducându-și aportul la transformarea sculpturii tradiţionale în sculptură modernă.

Constantin Brâncuşi ne-a dus în universalitatea lumii, făcând din naţiunea română o mitologie. Marcăm Ziua Națională Constantin Brâncuși și aducem un omagiu celui care a deschis poarta către arta contemporană și a pus România pe harta lumii prin creațiile sale monumentale. Avem obligația să păstrăm valorile naționale și să le promovăm zi de zi, nu doar o dată pe an. Se împlinesc 146 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși – maestrul care a împletit, ca nimeni altul, arta populară românească cu rafinamentul avangardei pariziene, rămânând un reper important pentru arta românească, la care trebuie să ne întoarcem pentru a nu uita cine suntem și cât de importante sunt valorile noastre naționale„, a declarat deputatul AUR Călin Balabașciuc.

Ziua Națională Constantin Brâncuși se sărbătorește în fiecare an pe data de 19 februarie, data nașterii marelui sculptor român care și-a câștigat faima internațională la Paris.

Sculpturile abstracte, neîmpodobite și tehnicile materiale inovatoare ale lui Constantin Brâncuși au influențat pe scară largă sculptura modernistă, minimalismul și conceptualismul din secolul 20. Artistul născut în 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj, s-a impus în lumea artistică europeană prin structurile grațioase, simple, care semănau frecvent cu forme biomorfe. Potrivit experților, Brancuși a folosit adesea metode directe de sculptură și a respins modurile mai convenționale pe care le-a îmbrățișat unul dintre profesorii săi, Auguste Rodin.