ROPRES

Călin Balabașciuc (AUR), la Iași: 24 ianuarie 1859, cel mai curajos act din istoria noastră

Distribuiți acest articol!

Deputatul AUR Călin Balabașciuc a fost prezent, alături de parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor la Iași, sărbătorind 163 de ani de la Unirea Principatelor Unite din 1859. Balabașciuc a evocat figura domnitorului Alexandru Ioan Cuza, fără de care nu ar fi existat statul român modern, susținând că evenimentul de acum 163 de ani este unul dintre cele mai curajoase acte din istoria noastră.

Suntem la Iași pentru a sărbătorii 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, unul dintre cele mai curajoase acte din istoria noastră! Evenimentul din 1859 a reprezentat un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două țări, iar Cuza a avut un rol important de asemenea în acest proces, influențând desfășurarea lucrurilor”, a declarat Balabașciuc.

Mii de oameni s-au adunat luni dimineaţă, 24 ianuarie 2022, mai întâi în faţa Palatului Culturii din Iași, de unde au plecat în marş spre centrul Piaţa Unirii, având scandări şi bannere unioniste, pentru a sărbători Unirea Principatelor Române.

Astăzi, 24 ianuarie, se împlinesc 163 de ani de la Unirea celor două Principate Române din anul 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român. La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie domnitor al Ţării Româneşti, act politic care a fundamentat înfăptuirea Unirii.

Marele merit al lui Cuza a fost că a reuşit să aducă recunoaşterea internaţională a Unirii Principatelor Române şi, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...