Călin Balabașciuc (AUR): Guvernul Ciucă anunță desființarea SIIJ. Începe politizarea justiției

Nici nu s-au instalat bine la cârma țării că USL 2 a și anunțat desființarea Secției pentru Investigare a Infracțiunilor în Justiție, continuând astfel politizarea justiției. Potrivit programului de guvernare al cabinetului Ciucă, SIIJ urmează să fie desființată până la 31 martie 2022, urmând a fi înlocuită cu o altă structură similară.

„PSD și PNL și-au dat mâna pentru politizarea justiției și vor să desființeze Secția pentru Investigare a Infracțiunilor în Justiție, în ciuda avizului negativ dat de CSM. Poziția partidului AUR este cât se poate de clară, noi susținem reformarea SIIJ și nu desființarea acesteia, care ar deschide calea către diferite abuzuri din partea instituțiilor.

Cu excepția SIIJ, șefii tuturor celorlalte structuri de parchet sunt numiți politic, de către Președintele României la propunerea Ministrului Justiției. În schimb, conducerea SIIJ e asigurată de un procuror-şef și de un procuror-şef adjunct numiţi în funcţie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Or, tocmai acesta e motivul pentru care Coaliția insistă cu ardoare să scape de o instituție judiciară pe care nu o poate controla”, a explicat deputatul AUR Călin Balabașciu.

Guvernul Ciucă și-a propus ca Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie să fie desfiinţată până la 31 martie 2022, urmând a fi înfiinţată o structură similară, „care să ofere garanţii de independenţă a magistraţilor şi să asigure în acelaşi timp mecanisme eficiente pentru o reală şi efectivă răspundere a judecătorilor şi procurorilor, în condiţii de imparţialitate şi de legalitate a procedurilor, în acord cu Decizia CJUE din 18 mai 2021, cu avizul Comisiei de la Veneţia din iulie 2021 şi al Consiliului Superior al Magistraturii”.