Câciu, ministrul Finanțelor: Situația economică a României nu este una extraordinar de bună. Rectificarea va fi complicată

Ministru de Finanţe Adrian Câciu a precizat că prima rectificare bugetară din anul acesta va fi destul de complicată, pentru că situaţia economică a României nu este una extraordinar de bună şi nici situaţia economică a Europei nu este una bună. „Se va continua prin redistribuirea resurselor şi reprioritizarea unor acţiuni”, a adăugat el.

„Eu ca ministru de Finanţe vă spun – cred că puteam să facem mai mult şi mai la timp. Am găsit aceste soluţii la acest moment şi nu numai pentru Educaţie, dar în primul rând pentru Educaţie pentru care s-au adoptat mai multe măsuri, deşi situaţia economică a României nu este una extraordinar de bună. De fapt situaţia economică a Europei nu este una extraordinar de bună, dar noi suntem puşi în aceste funcţii ca să găsim soluţii pentru societate.

Am găsit aceste resurse în resursele bugetare de care dispune la acest moment România, prin ordonatorii de credite care vor trebui să finanţeze aceste cheltuieli. Evident, la rectificare, va fi o rectificare destul de complicată, dar se va continua prin redistribuirea resurselor şi reprioritizarea unor acţiuni”, a afirmat Adrian Câciu, la finalul şedinţei de Guvern de joi, conform News.ro.

Acesta a mai spus că nu crede că „vreun Guvern de aici încolo îşi va permite să nu-şi asume sau să nu îşi respecte angajamentul faţă de Educaţie, pentru că până la urmă forţa acestei categorii socio-profesionale şi mai ales inclusiv Guvernul a înţeles cât de prioritar este acest sistem”.

„Poate a înţeles mai târziu decât trebuia. Asta ne-o reproşăm cu toţii, dar este evident că s-a intrat într-un alt calendar. Asumarea înseamnă solidaritate. Pe de altă parte, înseamnă şi coerenţă în paşii pe care îi faci, coerenţă care ţine seama şi de alte echilibre, echilibre cu mediul socio-economic în care, până la urmă, ne desfăşurăm activitatea cu toţii. Din această perspectivă s-au găsit o serie de resurse care vor duce la o redistribuire şi o reprioritizare a cheltuielilor publice, cu ocazia proximei rectificări bugetare.

Această reprioritizare poate este bună pentru că trebuie să punem accentul pe calitatea serviciilor publice din marile sisteme publice. Unul din marile sisteme publice îl reprezintă sistemul educaţional din România. Al doilea mare sistem public îl reprezintă cel de Sănătate, al treilea Ordinea publică, Apărarea şi Siguranţa naţională. Dacă luăm cele trei mari sisteme publice care trebuie puse într-o altfel de abordare statală, guvernamentală, legislativă”, a completat ministrul PSD.

El a adăugat că România are nevoie de modernizarea legislaţiei salarizării unice.

„Practic s-a pus mereu întrebarea de ce nu s-a venit cu un act normativ care să prevadă creşterile salariale prevăzute în grija negociată de către liderii de sindicat cu Ministerul Educaţiei şi aflat în analiză, negociere, dezbatere la Ministerul Muncii? Pentru că România trebuie să aibă o nouă lege a salarizării sau o modernizare a legislaţiei salarizării unitare în domeniul public şi la acel moment toate aceste doleanţe, cum au rezultat ele în urma discuţiilor care vor continua, se vor prevedea acolo.

Mai aduc un argument, pentru că suntem într-un context complicat şi suntem în toiul unei greve în care facem, totuşi, apel la reîntoarcerea la clase. Dacă cineva nu se va ţine de cuvânt în acest angajament, atunci oricând lucrurile se pot întoarce în situaţia în care suntem, dar nu e de dorit acest lucru. Niciuna din părţi nu e în situaţia de a trata cu superficialitate şi mai ales Guvernul pentru că aici este vorba nu numai de cadre didactice, este vorba de părinţi, este vorba mai ales de copii, este vorba de viitorul României”, a concluzionat Câciu.

Deca: Toate categoriile de personal din învăţământ beneficiază şi vor beneficia de respectul pe care îl merită

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat joi după ședința în care Guvernul a adoptat memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării că această decizie răspunde cerinței sindicatelor de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial. „Toate categoriile de personal din învăţământ beneficiază şi vor beneficia de respectul pe care îl merită şi de majorările salariale cuvenite şi ca o garanţie suplimentară în acest sens, astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern a fost aprobată Declaraţia privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, care are ca anexă un memorandum al Guvernului”, a anunţat Ligia Deca, citată de News.ro.

Ea a precizat că această declaraţie se publică în Monitorul Oficial, îndeplinind astfel solicitarea cadrelor didactice de a avea garanţia unui act normativ publicat în Monitorul oficial, care să răspundă revendicărilor pe care, pe bună dreptate, dascălii le-au avut. Ligia Deca a menţionat că în acest memorandum sunt subliniate toate măsurile pe care Guvernul deja le-a luat. „În prima parte este vorba de majorările salariale din ultimii doi ani, a doua parte vizează investiţiile în infrastructura şcoală şi universitară, atât din fonduri europene cât şi fonduri naţionale şi ele sunt toate listate pentru a se vedea clar atât amploarea cât şi investiţia urmând o secţiune care subliniază din nou elementele din noul pachet al legilor educaţiei, ce vin în sprijinul carierei didactice”, a spus ea. „Asumarea pe care Guvernul României o face astăzi include două măsuri principale, pe de o parte garantarea principiului pe care se va baza noua grilă pentru învăţământ din legea salarizării şi anume faptul că salariul de bază al profesorului debutant sau al asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economic, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public”, a spus Deca.
Ministrul Educaţiei a mai afirmat că memorandumul asumă şi faptul că pe perioada concediului de odihnă, precum şi în zilele de concediu plătit, personalul din învăţământ va avea dreptul la o indemnizaţie de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţit cu media zilnică a salariului de bază şi a sporurilor şi indemnizaţiilor de care beneficiază potrivit legii.

„Ambele solicitări au făcut parte din doleanţele pe care noi le-am primit, documentat, din partea federaţiilor sindicale, am răspuns astăzi încă o dată acestor revendicări”, a arătat ea. Premierul Nicolae Ciucă a făcut joi, în debutul ședinței de guvern, un apel la profesori să renunțe la grevă. Ciucă spune că Guvernul și-a îndeplinit angajamentele luate la negocierile cu sindicatele din Educație și consideră că profesorii „au avut un partener onest” la aceste discuții.