Bulgaria ar putea fi separată de România la votul pentru Schengen: „Ar fi o înfrângere uriașă”

Olanda ar putea cere în mod oficial separarea Bulgariei de România în ceea ce privește votul pentru intrarea în spațiul Schengen a celor două țări, alături de Croația, scrie presa bulgară.

Potrivit informațiilor pe care le-ar avea presa bulgară, Haga lucrează în această perioadă pentru ca votul să se desfășoare separat, în ceea ce privește cele două țări.

Din cauza problemelor politice interne din Olanda, Bulgaria va fi sacrificată, iar aceasta ar fi o înfrângere uriașă pentru Sofia, scrie presa bulgară.

Bulgarii sunt de părere că Olanda va sprijini Croația și România pentru a intra în spațiul Schengen, iar vecinii de la sud de Dunăre ar rămâne izolați.

„Când cerințele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informații actualizate de la Comisia Europeană cu privire la toate domeniile care sunt relevante pentru deciziile politice de aderare la Schengen. Acest lucru se aplică atât în ceea ce privește aplicarea acquis-ului Schengen, precum și privind statul de drept”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Haga.

Jurnaliștii de la capital.bg consideră că dacă Bulgaria nu ar primi vot pozitiv pentru intrarea în Schengen, ar fi o umilire pentru Sofia.

Europenii ar putea avea o problemă cu faptul că bulgarii au granița de sud cu Turcia, care nu ar fi suficient de bine consolidată.

„Poate fi exact cum s-a introdus un mecanism pe Justiție, MCV, poate fi introdus un mecanism special pentru Bulgaria. Nu cred că și pentru România. Nu există motiv pentru un mecanism de verificare ulterioară, de supraveghere, pe România. Mulți dintre cei cu care am stat de vorbă spun așa: nu avem nimic cu România, avem o problemă cu granița de sud a Bulgariei, granița cu Turcia, considerăm că nu este suficient de bine consolidată și avem o problemă cu crima organizată”, a declarat europarlamentarul Rareș Bogdan.

Comisia Europeană e de acord cu intrarea României în Schengen și apreciază progresele făcute de către țara noastră. Executivul solicită Consiliului UE să dea un vot „fără întârziere“, ultimul hop fiind decizia pur politică a statelor.

Sursa Foto: www.schengenvisainfo.com – ilustrație generică