Bugetarii fac scandal după ce s-a aflat că Guvernul vrea să ia măsuri de austeriate – Cartel Alfa cere denunțarea proiectului ‘scurs’ în presă

Cartel Alfa cere Guvernului să denunţe oficial proiectul de OUG apărut în spaţiul public şi să demareze de urgenţă consultări cu partenerii sociali la nivelul fiecărui sector de activitate privind propunerile de măsuri pentru încadrarea în limitele de deficit bugetar, potrivit unui comunicat.

Sindicaliştii susţin că înaintarea cu proiectul de măsuri vehiculat public constituie premisele declanşării unor conflicte sociale de amploare.

„Organizaţiile membre ale CNS Cartel Alfa s-au întrunit astăzi, 3 august 2023, în şedinţa extraordinară a Comitetului Confederal, luând act cu profundă îngrijorare de proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, proiect publicat în mass media ca fiind asumat la nivelul Guvernului României. Cu toate că vorbim despre un document neoficial şi prezentat pe surse, conţinutul său, coroborat cu declaraţiile publice ale unor reprezentanţi ai Guvernului şi cu alte proiecte de măsuri publicate vehiculate recent tot pe surse, conturează intenţia Guvernului de a introduce un pachet de austeritate cu măsuri distrugătoare pentru cetăţeni şi interesul public”, se menţionează în comunicat.

Sindicatele acuză partidele de la guvernare

Reprezentanţii sindicatului susţin că partidele aflate la guvernare „nu au niciun interes pentru buna funcţionare a economiei şi societăţii, pentru sustenabilitate şi pentru bunăstarea cetăţenilor, ci sunt exclusiv orientate către prezervarea propriilor privilegii şi ale acoliţilor lor, sacrificând fără scrupule interesul public”.

„Astfel, dacă ar fi conştientizat că situaţia este suficient de gravă astfel încât să implice măsuri de austeritate, atunci ar fi început cu exemplul personal şi de sus în jos: reduceri semnificative din aparatul guvernamental central supraîncărcat, implementarea deciziei referendumului de reducere a numărului de parlamentari, tăierea subvenţiilor publice pentru partidele politice, de la an la an sume din ce în ce mai mari şi mai sfidătoare”, se mai precizează în comunicat.

Conform sursei citate, politicienii nu renunţă la absolut nimic din privilegiile lor (indemnizaţii generoase, sedii asigurate, maşini şi tot ce înseamnă beneficii asigurate din fonduri publice), în schimb „vor să taie fără scrupule din mijloacele de subsisteţă ale lucrătorilor, tichete de masă sau indemnizaţii de hrană, elemente care de cele mai multe ori fac diferenţa pentru asigurarea nevoilor de bază de la o lună la alta”.

„Mai mult decât atât, aşa cum indică proiectul de lege, politicienii încearcă să utilizeze contextul de criză pentru a mai reduce din bunurile publice şi a le pune la cheremul deciziei sau conjuncturii politice locale. Intenţia de trecere a unor servicii centralizate, în domeniul sanitar veterinar şi de siguranţa alimentelor sau al asistenţei sociale va duce la destructurarea acestora, haos instituţional, probleme cu respectarea legislaţiei comune europene. În spatele unei eventuale „eficientizări” economice – de fapt trecerea unor servicii de la administraţia centrală către administraţia locală, fără asigurarea unor surse de finanţare – se realizează o politizare care nu mai poate fi controlată”, au mai precizat sindicaliştii.

Cetățenii ar avea de suferit

Conform Cartel Alfa, costurile sau aşa-zisele economii realizate prin destructurarea unor domenii de activitate centralizată vor fi achitate tot de cetăţeni şi agenţii economici mici şi mijlocii, prin erodarea unor servicii publice.

„În cazul unor epidemii, contaminări, acţiuni de fraudă, ce capacitate de intervenţie în domeniul siguranţei alimentelor vor avea nişte agenţii judeţene, necoordonate, aflate în subordinea Consiliilor Judeţene şi finanţate incert? În final, economiile preconizate prin intermediul acestor măsuri nu rezolvă nimic, cu atât mai mult cu cât, prin decizia CCR de zilele trecute, se pierd dintr-un foc milioane din fondurile alocate României prin PNRR. Având în vedere cele expuse, cerem Guvernului României să denunţe oficial proiectul de OUG apărut în spaţiul public şi să demareze de urgenţă consultări cu partenerii sociali la nivelul fiecărui sector de activitate privind propunerile de măsuri pentru încadrarea în limitele de deficit bugetar. Înaintarea cu proiectul de măsuri vehiculat public constituie premisele declanşării unor conflicte sociale de amploare”, se menţionează în document.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” a luat fiinţă în 1990 pentru a oferi lucrătorilor români o reprezentare reală şi democratică. Confederaţia este reprezentativă la nivel naţional, reuneşte 38 de federaţii sindicale la nivel de sector şi coordonează activitatea a 42 de filiale teritoriale, interprofesionale.