ROPRES

Budapesta îl convoacă pe ambasadorul ucrainean Mihailo Iunher, în semn de protest faţă de ”insulte” ale Kievului cu privire la poziţia Ungariei faţă de invazia rusă a Ucrainei

Distribuiți acest articol!

Guvernul ungar l-a convocat miercuri pe ambasadorul Ucrainei, Mihailo Iunher, în semn de protest faţă de ”insulte” ale Kievului cu privire la poziţia Ungariei faţă de invazia rusă a Ucrainei, relatează AFP.

”A venit vremea ca liderii ucraineni să înceteze să mai insulte Ungaria şi să recunoască alegerea poporului ungar”, subliniază ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto.

Premierul suveranist ungar Viktor Orban, reales duminică în al patrulea mandat la rând, l-a atacat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a desemnat printre adversarii săi.

”Nici măcar el (Zelenski)” nu i-a putut împiedica victoria, s-a lăudat Orban în discursul pe care l-a susţinut duminică seara, în contextul în care Ungaria este considerată de către influenta organizaţie nonguvernamentală (ONG) Freedom House un ”regim hibrid” şi nu o democraţie.

În timpul campaniei electorale din Ungaria, Volodimir Zelenski l-a îndemnat în mai multe rânduri pe Viktor Orban, considerat unul dintre cei mai apropiaţi din Uniunea Europeană (UE) ai preşedintelui rus Vladimir Putin, să treacă de partea Ucrainei.

Zelenski l-a acuzat pe Orban de faptul că şi-a ”pierdut onoarea” din cauza legăturilor sale cu Putin.

În pofida faptului că Ungaria este un stat membru NATO şi UE, Budapesta a refuzat să trimită armament Ucrainei vecine şi a insiatat asupra voinţei sale de a rămâne în afara războiului, cu scopul de a-i ”apăra” pe ungari.

Budapesta se opune impunerii unor sanţciuni UE vizând petrolul şi gazele naturale ruseşti – la fel ca Germania şi Austria.

”Ne-am exprimat în mod clar: condamnăm agresiunea militară, apărărm suveranitatea Ucrainei, autorizăm sute de mii de refugiaţi să-şi salveze viaţa” în UE, afirmă într-un mesaj publicat pe Facebook Peter Szijjarto.

Puţini refugiaţi ucraineni rămân în Ungaria.

Însă ”Guvernul (ungar) refuză să pună în pericol pacea şi securitatea poporului ungar”, insistă şeful diplomaţiei ungare.

Polonia şi alte ţări din Europa Centrală, apropiate în mod tradiţional Budapestei, critică, de asemenea, poziţia Ungariei.

Această convocare a ambasadorului ucrainean la Budapesta intervine în contextul în care aproape 200 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din Europa în ultimele 48 de ore, după descoperirea unor masacre imputate forţelor ruse, în apropiere de Kiev.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...