BREAKING VIDEO Explozie puternică la magazinul Dedeman din Botoșani

O explozie puternică, urmată de incendiu s-a produs, vineri, la magazinul Dedeman din Botoșani. A fost activat planul roșu de intervenție. Magazinul a fost evacuat imediat după explozie. Sunt 15 victime cu arsuri, dintre care șapte sunt internate.

Update Ora 18.35: Starea celor doi pacienţi răniţi în urma exploziei care au fost aduşi la Spitalul de Urgenţă Floreasca este „critică, dar stabilă”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Bogdan Opriţa.

Potrivit acestuia, cei doi pacienţi vor fi internaţi în unitatea de arşi după ce le-au fost efectuate toate investigaţiile.

„Cei doi pacienţi vor merge în unitatea de arşi. Au fost făcute toate investigaţiile. Starea lor este critică, dar stabilă”, a precizat medicul.

Update Ora 18.30: Ministerul Sănătății a anunțat că, în total, au fost identificate 15 victime, dintre care ăapte sunt internate:

– 3 Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon din Iași

– 2 Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca)

– 2 Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani (la cerere)

Pacienți externați: 8, din Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani

Update Ora 12.45: Dedeman a precizat, vineri, într-un comunicat de presă, că, în momentul exploziei, o firmă externă autorizată desfășura lucrări la sistemul de alimentare cu gaz al magazinului din Botoșani. Compania menționează că magazinul respecta toate normele de siguranță, având toate autorizațiile și avizele necesare. Detalii aici.

Update Ora 12.40: Planul Roșu a fost dezactivat începând cu ora 12:30. Bilanțul final 13 victime, a anunțat ISU.

Update Ora 12.15: Ministerul Sănătății a anunțat că, dintre cele 13 victime, 4 sunt în stare gravă, două fiind intubate. Persoanele rănite au arsuri de grade diferite în proporție de 10-15%, localizate în partea superioară a corpului.

Pacienții în stare gravă vor fi transportați la Iași și București:

„În dimineața zilei de 7 iunie a avut loc o explozie la un centru comercial din municipiul Botoșani. Până în momentul de față s-au înregistrat 13 victime, dintre care 4 în stare gravă, doi dintre pacienți fiind intubați. Pacienții prezintă arsuri de diferite grade într-o proporție de 10-15%, localizate în partea superioară a corpului.

Doi dintre pacienții aflați în stare gravă vor fi transportați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon din Iași, iar doi la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca), pe cale aeriană, transportul fiind asigurat de DSU.

Imediat dupa producerea incidentului, Ministrul Sănătății împreună cu Centrul Operativ pentru Situații de Urgență au luat legătura cu UPU Botoșani, Serviciul de Ambulanță Botoșani, precum și cu Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca) și Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon, pentru asigurarea cât mai rapidă a asistenței medicale pentru pacienții răniți.”

Update Ora 12.04: Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca) a anunțat, vineri, după explozia de la magazinul Dedeman din Botoșani, că are pregătit un loc în Secția de Mari Arși, iar „la nevoie, mai poate fi eliberat încă unul”. De asemenea, două locuri sunt pregătite pentru pacienții cu arsuri pe mai puțin de 10% din suprafața corpului. Detalii aici.

Update Ora 11.41: O a treisprezecea victimă s-a prezentat singură la Unitatea de Primiri Urgențe.

Update Ora 11.38: Centrul comercial deține autorizație de securitate la incendiu, a anunțat Departamentul pentru Situații de Urgență.

Update Ora 11.34: Imagini surprinse de Inquam Photos de la intervenția pompierilor:

Update Ora 11.27: Și elicopterul de la Galați urmează să plece spre Botoșani. A predat un pacient, acum alimentează și începe deplasarea.

Update Ora 11.25: Elicopterul SMURD BlackHawk de la București urmează să decoleze spre Botoșani, la intervenție.

Update Ora 11.12: ISU anunță că 12 victime au fost transportate la spital, dintre care o persoană în stare gravă, intubată.

Update Ora 11.00: Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, la Antena 3, că lucrurile sunt în dinamică.

Au fost evacuate peste 100 de persoane din magazin, iar ultima informație este că sunt zece persoane rănite, conștiente, cu arsuri de gradul I și II.

Au fost alertate două elicopetere SMURD și un avion SMURD de la București.

Continuă căutările în magazin pentru alte eventuale victime.

Update Ora 10.50: Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a declarat, la Antena 3, că zece victime au fost transportate la spital, cu arsuri cu diverse grade.

„Înțeleg că a fost o defecțiune la rețeaua cu alimentare cu gaze din interiorul magazinului. Despre victime înțeleg că sunt angajați, pentru că explozia s-a produs în zona de birouri”, a mai precizat edilul.

Acesta a precizat că deocamdată nu se știe dacă sunt victime prinse sub dărâmături.

Update Ora 10.41: Din primele informații, șapte persoane au fost rănite și primesc îngrijiri medicale. Alte 30 de persoane au ieșit singure din magazin, a anunțat ISU Botoșani.

Se intervine pentru căutarea altor persoane care ar fi putut fi surprinse în magazin și pentru stingerea incendiului.

„Explozie urmată de incendiu la un magazin de bricolaj din municipiul Botoșani.

Având în vedere numărul persoanelor implicate, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, la fața locului, au fost alocate 2 autospeciale de stingere, 1 autospecială transport personal victime multiple, 2 ambulanțe SMURD și 1 unitate de terapie intensivă mobilă.

Misiunea este în dinamică”, a anunțat ISU Botoșani.