BREAKING Rusia va anexa formal vineri cele patru regiuni din Ucraina care au susținut referendumurile nerecunoscute. Kremlinul își construiește baza legală pentru un eventual atac cu bombe nucleare

Ceremonia de semnare a tratatelor privind aderarea a patru teritorii din Ucraina la Federația Rusă va avea loc vineri, 30 septembrie, la ora 15:00, în Marele Palat al Kremlinului, a anunțat joi secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov, citat de agenția Interfax.

Practic, Rusia anexează ilegal părți din regiunile Herson, Zaporojia, Donețk și Lugansk, care au susținut week-end-ul trecut referendumuri nerecunoscute de comunitatea internațională, conform G4media.ro.

De ce este important acest pas, în ciuda respingerii de către comunitatea internațională: odată ce respectivele teritorii vor intra în componența Federației Ruse (fie și prin referendumuri nerecunoscute de nici o țară în afara Moscovei), Kremlinul va putea anunța eventuale intensificări ale răspunsului armat față de Ucraina pe principiul apărării propriului teritoriu. Doctrina militară a Federației Ruse permite și utilizarea armelor nucleare tactice dacă este atacat teritoriul Federației Ruse și ”este pusă în pericol însăși existenta statului rus”.

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat săptămâna trecută cu utilizarea arsenalului nuclear în caz că Rusia va fi atacată.

„Ceremonia de semnare a acordurilor privind intrarea unor noi teritorii în Federația Rusă va avea loc la Palatul Marelui Kremlin, în Sala Georgievski, la ora 15:00. La acest eveniment va avea loc un discurs voluminos al președintelui Putin”, a declarat Pesko în cadrul unui briefing.

Potrivit lui Peskov, în marja ceremoniei, președintele va discuta cu șefii republicilor populare Luhansk și Donețk, cu cei ai RPD, precum și cu liderii regiunilor Kherson și Zaporojie.

Răspunzând la întrebări, secretarul de presă al președintelui a precizat că se vorbește despre semnarea unor acorduri „cu toate cele patru teritorii care au organizat referendumuri și s-au adresat părții ruse cu o cerere corespunzătoare”.

De asemenea, el a fost întrebat dacă Vladimir Putin intenționează să participe vineri seară la un miting-concert în Piața Roșie în sprijinul referendumurilor organizate în republicile din Donbass, precum și în regiunile Kherson și Zaporojie.

„Vom informa despre acest lucru în timp util”, a răspuns Peskov.