Boris Volosatîi (AUR): Domnule Bode, de ce nu există un coridor practicabil destinat Corpului Diplomatic în PTF comun Albița

Deputatul AUR, Boris Volosatîi, atrage atenția ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, asupra faptului că în punctul comun de Trecere a Frontierei Albița nu există un coridor practicabil destinat corpului diplomatic.

În data de 13 aprilie 2023 a fost semnat  „Regulamentul de organizare şi funcționare a Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa”, în prezența mai multor oficialități. În acest document se află regulile privind modul în care se efectuează controlul persoanelor, mijloacelor de transport și a mărfurilor care vor ajunge pe teritoriul României. 

Deputatul AUR atrage atenția ministrului Bode asupra următoarelor aspecte:

„Conform normelor tehnologice, controlul la trecerea frontierei este efectuat separat de către personalul de control al statului de ieșire (Republica Moldova), urmat consecutiv de personalul statului de intrare (România), efectuat pe teritoriul unui singur stat.

Diferenţa faţă de modalitatea anterioară de realizare a controlului constă în faptul că pe sensul de ieșire din Republica Moldova, în PTF Leușeni, trecerea se va face fără control, iar oprirea pentru verificări se va face pe sensul de intrare în România, în PTF Albița-rutier, în funcție de tipul autovehiculului/priorității la control”, subliniază Boris Volosatîi.

Deputatul AUR  aduce în atenția opiniei publice faptul că începând cu data de 15 aprilie 2023 controlul vamal și de frontieră este efectuat doar de PTF comun Albița și că nu există un coridor destinat corpului diplomatic. 

“În calitate de parlamentar român ales în circumscripția 43 pentru românii cu domiciliul sau reședința în afara granițelor țării, traversând frecvent frontiera în PTF comun Albița, am constatat cu neplăcută surprindere că în acest PTF nu mai există un coridor practicabil destinat Corpului Diplomatic.

Astfel, posesorii de pașapoarte diplomatice, inclusiv parlamentarii din cele două state românești și membrii familiilor lor, nu mai au prioritate la trecerea frontierei, fiind nevoiți, în condițiile unui flux de pasageri încărcat de refugiații din Ucraina, să aștepte timp îndelungat, în ambele sensuri de trecere, până să li se efectueze controlul vamal și de frontieră.

Vă sesizez oficial asupra acestui fapt, cerându-vă să interveniți, în limita atribuțiilor legale, pentru restabilirea, în PTF comun Albița, pe ambele sensuri, a coridorului destinat Corpului Diplomatic, precum și pentru efectuarea controlului vamal și de frontieră pe acest coridor, conform legii”, a precizat deputatul AUR Boris Volosatîi.

În scopul clarificării situației, deputatul AUR a cerut ministrului Bode să răspundă în scris la următoarele întrebări: 

1. Motivele absenței, începând cu 15 aprilie 2023, a unui coridor practicabil destinat Corpului Diplomatic în PTF comun Albița.

2. Orizontul concret de timp în care va fi restabilit în PTF comun Albița, în ambele sensuri, un coridor practicabil destinat Corpului Diplomatic”, a transmis deputatul AUR pentru cetățenii în afara granițelor țării.