ROPRES

Boris Volosatîi: Ce a întreprins MAE pentru a determina Austria și Olanda să renunțe la veto-ul lor privind aderarea României la Schengen?

Distribuiți acest articol!

Deputatul AUR Boris Volosatîi a solicitat noului ministru de Externe, Luminița-Teodora Odobescu, să transmită ce acțiuni și demersuri a întreprins MAE pentru a determina Austria și Olanda să renunțe la veto-ul lor privind aderarea României la Schengen.

În sesizarea transmisă, deputatul a reamintit că țara noastră îndeplinește toate criteriile tehnice. Securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene este asigurată cu succes de către România de mai bine de un deceniu și jumătate, a punctat acesta.

Boris Volosatîi a reiterat că aderarea României la spațiul Schengen reprezintă nu doar un drept, ci și „o obligație asumată prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană (art. 4 al Protocolului privind condițiile și angajamentele referitoare la admiterea Republicii Bulgaria și a României în Uniunea Europeană, anexat la Tratatul de aderare a României și Bulgariei)”.

De asemenea, deputatul a subliniat că statele care s-au opus aderării României la spațiul Schengen au fost Austria și Olanda, acestea prevalându-se de dreptul lor de veto, în condițiile mecanismului de vot unanim.

În acest context, Boris Volosatîi solicită MAE răspuns la următoarele două întrebări:

  1. Ce demersuri și acțiuni a întreprins Ministerul Afacerilor Externe pentru a determina Austria și Olanda să renunțe la veto-ul lor.
  2. Cum a cooperat Ministerul Afacerilor Externe cu Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Justiției în vederea asigurării unanimității votului statelor membre cu ocazia următoarei reuniuni a Consiliului JAI la care va fi examinată chestiunea aderării României la spațiul Schengen?

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...