Boris Volosatîi (AUR): românii din Spania, în așteptarea dublei cetățenii. Ce spune MAE și Ministerul Justiției

Românii din Spania sunt nevoiți să renunțe la cetățenia română pentru a o putea dobândi pe cea spaniolă. Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Justiției au răspuns întrebării deputatului AUR Boris Volosatîi cu privire la încheierea unui acord în materie de cetățenie cu Regatul Spaniei, care să permită păstrarea cetățeniei române odată cu dobândirea cele spaniole, susținând că Statul Spaniol nu poate în acest moment încheia un tratat de dublă cetățenie cu România. Totuși, în luna noiembrie, premierii Nicolae Ciucă și Pedro Sanchez au convenit înființarea unui grup de lucru în acest sens.

În prezent, Spania nu permite cetățenilor români dreptul la dubla cetățenie, astfel, că dacă aceștia dobândesc cetățenia spaniolă sunt obligați să renunțe la cea română. Premierii celor două țări au semnat o declarație comună în care se arată că „cele două țări sunt de acord să înființeze un grup de lucru în vederea analizării soluțiilor pentru acordarea dublei cetățenii membrilor comunității române din Spania”.

În calitate de cetățeni europeni, românii cu rezidența înregistrată în Regatul Spaniei beneficiază de aceleași drepturi ca și cetățenii spanioli în privința prestațiilor sociale, acces pe piața muncii, la serviciile publice și de sănătate, dreptul de vot în alegeri locale. Regimul dublei cetățenii în Spania este unul care derivă atât din Constituția spaniolă, cât și din cadrul juridic civil general. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, obligativitatea declarării renunțării la cetățenia de origine este aplicabilă, în prezent, tuturor cetățenilor străini care doresc să dobândească cetățenia spaniolă. Astfel, Statul spaniol poate încheia tratate de dublă cetățenie doar cu țările ibero-americane sau cu cele care au avut sau au o relație specială cu Regatul Spaniei„, se arată în răspunsul Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit Ministerului Justiției, din 2010 au fost soluționate 263 de cereri de renunțare la cetățenia română. În Europa, doar Franţa şi Portugalia au acorduri privind dubla cetăţenie cu Spania.

Este de notorietate că românii din Regatul Spaniei constituie o comunitate foarte numeroasă (circa 1 milion de persoane) și bine integrată cultural-lingvistic, fapt facilitat și de apartenența comună la latinitate.