Boris Volosatîi (AUR): cererile de acordare a cetățeniei române zac în sertarele ANC. Solicit un raport MAE și Ministerului Justiției

Mii de cereri privind acordarea cetățeniei române așteaptă de ani de zile soluționare pe masa Autorității Naționale pentru Cetățenie. Deputatul AUR Boris Volosatîi a primit mai multe sesizări asupra termenelor foarte lungi de examinare a cererilor de dobândire a cetățeniei române în baza articolului 8.1 din Legea cetățeniei române. Drept urmare, Volosatîi solicită ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, un raport care să prezinte numărul de cereri depuse în ultimii 8 ani, cantitatea de cereri soluționate din 1995, dar și numărul cererilor respinse.

Deputatul AUR a solicitat:

  1. Numărul cetățenilor străini, defalcat pe fiecare an și pe fiecare stat de origine al solicitanților, care au solicitat și dobândit cetățenia română în baza articolului 8.1 din Legea cetățeniei române din 1995 până în prezent.
  2. Numărul de cereri în baza articolului 8.1 din Legea cetățeniei române depuse în perioada 2015-2022 direct la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) și numărul de cereri depuse la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, defalcat pe fiecare stat de acreditare.
  3. Numărul de cereri în baza articolului 8.1 din Legea cetățeniei române care au fost respinse de către ANC sau misiunile și oficiile consulare ale României, defalcat pe fiecare an al perioadei 2015-2022, cu indicarea motivelor respingerii.
  4. Numărul de cereri în baza articolului 8.1 din Legea cetățeniei române aflate în prezent în examinarea ANC.
  5. Termenul mediu de examinare a cererilor de dobândire a cetățeniei române în baza articolului 8.1 din Legea cetățeniei române, defalcat pe fiecare an al perioadei 2015-2022.

Articolul 8.1 din Legea cetățeniei române, introdus în anul 2015, prevede că cetățenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin care a contribuit în mod deosebit la protejarea și promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate.