ROPRES

Boris Volosatîi (AUR): Cerem Republicii Moldova să-i restituie Mitropoliei Basarabiei patrimoniul imobiliar confiscat abuziv de regimul sovietic!

Distribuiți acest articol!

Deputatul AUR Boris Volosatîi, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a salutat inițiativă Parlamentului de la Chișinău privind retrocedarea clădirii fostului Seminar Teologic către Mitropolia Basarabiei. Acest imobil care i-a aparținut de drept până în 1944 inclusiv, când a fost confiscat de sovietici. Volosatîi consideră însă că acest pas nu este suficient. Deputatul AUR a precizat, într-o declarație politică faptul că va aduce chestiunea restituirii proprietăților Mitropoliei Basarabiei în atenția instituțiilor europene.

Declarația a fost făcută în contextul în care Parlamentul de la Chișinău a introdus luna aceasta un proiect de lege privind transmiterea cu titlu gratuit către Mitropolia Basarabiei a unui imobil care i-a aparținut de drept. Boris Volosatîi consideră că inițiativa este conformă cu exigențele europene în materie de proprietate. „Sper că inițiativa va fi adoptată cât de curând, astfel încât Guvernul Republicii Moldova să adopte până la 27 martie 2023 o Hotărâre de punere în aplicare a legii, iar bunul imobil vizat să fie transmis efectiv fostului proprietar”, a precizat deputatul, care subliniază că, deși binevenit, proiectul de lege nr. 57 din 6 martie 2023 nu este suficient.

Boris Volosatîi atrage atenția că este necesară ajustarea întregului cadrul legislativ în vigoare la norma europeană și la practicile din toate celelalte state ex-comuniste, în special prin modificarea și completarea Legii privind libertatea de conştiinţă, de gândire şi de religie și a Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, în sensul includerii de noi prevederi despre restituirea proprietăților bisericești confiscate abuziv.

Deputatul cere Guvernului de la Chișinău anularea Hotărârii nr. 740 /2002 cu privire la edificiile și locașurile de cult, prin care toate bisericile din Republica Moldova, construite înainte de 27 august 1991, sunt transmise în folosință exclusivă structurii locale de ocupație canonică, așa-zisa ”mitropolie a Chișinăului și a întregii Moldova”, subdiviziune a Patriarhiei Moscovei.

„Mitropolia Basarabiei a fost și rămâne o victimă a regimului sovietic de ocupaţie, fiind deposedată abuziv de totalitatea bunurilor sale materiale, sacre şi profane. În sensul tratatelor internaționale privind succesiunea statelor, Republica Moldova este succesor local și în parte al fostei URSS. Astfel, Republicii Moldova, ca stat post-sovietic, îi revin un șir de obligații în ceea ce privește repararea abuzurilor trecutului din perioada de ocupație.

Retrocedarea proprietăților Mitropoliei Basarabiei spoliate de regimul sovietic este de importanță majoră, mai ales din perspectiva războiului hibrid desfășurat împotriva Republicii Moldova de centrul de putere politică și centrul de putere bisericească de la Moscova. Modul în care va fi soluționată această chestiune constituie un test de europenitate. Justa și corecta rezolvare a acestei chestiuni va demonstra orientarea fermă a Republicii Moldova către Uniunea Europeană și către principiile și valorile care guvernează această Uniune.

Consider că abuzul, inclusiv cel din perioada ocupației sovietice, nu poate fi sursă de drept într-un stat autentic democratic, cum se dorește a fi Republica Moldova. Orice refuz de retrocedare a bunurilor bisericești confiscate abuziv în perioada totalitarismului comunist și ateu sovietic echivalează în fapt cu asumarea deliberată a trecutului sovietic totalitar și a abuzurilor comise pe durata lui”, a declarat Boris Volosatîi.

Acesta a dat asigurări că, în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, va aduce chestiunea restituirii proprietăților Mitropoliei Basarabiei în atenția instituțiilor europene, astfel încât statutul Republicii Moldova de candidat la aderarea la Uniunea Europeană să fie condiționat rezonabil de restituirea acestor proprietăți spoliate de statul sovietic ocupant, de care beneficiază nedrept, în continuare, statul Republica Moldova, excepție unică în întreg spațiul ex-comunist.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...