Boris Volosatîi (AUR): Interconectarea sistemelor de transport electric între România și Republica Moldova este o prioritate pentru cele două state românești

Interconectarea transfrontalieră a sistemelor de transport electric dintre România și Republica Moldova a devenit o prioritate pentru deputatul AUR Boris Volosatîi, care a trimis către secretarul general al Guvernului Marian Neacșu o serie de întrebări care vizează urgentarea lucrărilor asupra proiectelor de interconexiune a sistemelor electroenergetice ale celor două state românești. Discuțiile bilaterale pe marginea acestor proiecte strategice au început în 2015, pe ambele maluri ale Prutului.

  1. Care este stadiul actual al lucrărilor construcție a stației back-to-back la Vulcănești și pentru când este preconizată încheierea acestor lucrări?
  2. Care este stadiul actual al lucrărilor de construcție a LEA 400 kV Vulcănești-Chișinău și pentru când este preconizată încheierea acestor lucrări?
  3. Care este stadiul actual al lucrărilor de construcție a stației back-to-back la Bălți și pentru când este preconizată încheierea acestor lucrări?
  4. Care este stadiul actual al lucrărilor de construcție a LEA 400 kV Suceava-Bălți atât pe tronsonul din România, cât și pe cel din Republica Moldova și pentru când este preconizată încheierea acestor lucrări?
  5. Care este stadiul actual al lucrărilor de construcție a Stației de 400 kV de la Iași și a LEA de 400 kV până la aceasta?
  6. Care este stadiul actual al lucrărilor de construcție a LEA 400 kV spre Ungheni-Strășeni-Chișinău și pentru când este preconizată încheierea acestor lucrări?
  7. Care este orizontul concret de timp în care România va putea începe exportul de curent electric în Republica Moldova?
  8. Ce decizii a adoptat și ce măsuri a întreprins sau are în vedere Guvernul României pentru accelerarea procedurilor privind documentația necesară implementării proiectului strategic de interconectare a celor două state românești (aprobarea parametrilor tehnici, construcția Stației de 400 kV la Iași și a rețelei aferente, Hotărâri de guvern de expropriere, de scoatere din fondul forestier, de scoatere din fondul agricol, de transfer de administrație, autorizarea construcțiilor, obținerea avizelor expirate etc.)?

În luna mai 2015 Guvernele celor două state românești au semnat la Chișinău un Memorandum de Înțelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova.

În cadrul Memorandumului de la Chișinău, din mai 2015, au fost promovate trei proiecte strategice de interconectare a rețelelor de energie electrică, și anume:

  1. interconexiunea electrică Isaccea-Vulcănești-Chișinău și stația back-to-back aferentă;
  2. interconexiunea electrică Iași-Ungheni-Strășeni și și stația back-to-back aferentă;
  3. interconexiunea electrică Suceava-Bălți și stația back-to-back aferentă.

Memorandumul bilateral din mai 2015 a precedat semnarea, în iunie 2017, a Acordului asupra condițiilor de interconectare a sistemelor electroenergetice din Republica Moldova și Europa Continentală. Acordul în cauză a fost semnat între Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem în domeniul Energiei Electrice (ENTSO-E) și Întreprinderea de Stat Moldelectrica. Acest acord prevedea ca în maximum 1 an, deci până în iunie 2018, să fie efectuate teste de funcționare izolată a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova, iar până în iunie 2019 să fie efectuate și teste de funcționare interconectată cu sistemul electroenergetic european continental. Ministerul Economiei a comunicat în 2018 că realizarea Stației back-to-back de la Vulcănești se poate implementa într-o perioadă relativ scurtă (anul 2022).