BNR prognozează o inflație de 2,8%, la finalul anului

Banca Națională a României (BNR) estimează o inflație de 2,8% pentru sfârșitul acestui an, potrivit raportului publicat vineri. Pentru finalul celui de-al doilea trimestru proiecția este de 2,7%, iar pentru sfârșitul celui de-al treilea: 3%. Conform sursei citate, balanța riscurilor la adresa proiecției ratei anuale a inflației este apreciată a fi înclinată, mai ales pe termen mediu, în sensul unor abateri în sus de la traiectoria din scenariul de bază.

  • Relevanța conduitei politicii fiscale și a celei de venituri, dar și a evoluțiilor de pe piața muncii, ca surse de risc, a crescut în contextul pandemiei COVID-19. Totodată, riscuri apreciabile sunt asociate și mediului extern. Presiunile provenite din această sursă sunt evaluate a avea mai degrabă un potențial net dezinflaționist, îndeosebi prin intermediul canalului cererii externe.

“Scenariul de bază al proiecției macroeconomice este condiționat de un set de ipoteze specifice contextului pandemic actual. Astfel, s-a presupus relaxarea graduală a măsurilor de distanțare socială începând cu a doua parte a trimestrului II, atât în România, cât și în celelalte țări europene, permițând reluarea treptată a activității economice. După revenirea în interiorul intervalului țintei pe parcursul primului trimestru al anului, rata anuală a inflației IPC se va menține pe un trend descendent,

 » Citește tot articolul pe www.hotnews.ro