Blocaj administrativ dublat de dramatism la Gura Ialomiței. Doar un senator AUR, interesat de soluționarea cazului

Blocajul administrativ din comuna Gura Ialomiței persistă. În repetate rânduri, senatorul AUR, Adrian Costea, a intervenit pe căi legale, a sesizat Instituția Prefectului Ialomița pentru a soluționa problema de ordin administrativ, după ce un anume cetățean a cărui candidatură nu a fost acceptată din simpul motiv că nu domiciliază în localitatea în care s-au desfășurat alegerile a blocat în instanță validarea primarului ales.

Nu solicit o modificare a Codului Administrativ astfel încât mandatul unui primar să devină unul imperativ, ci un demers de armonizare a legislației astfel încât să prevină declanșarea unor astfel de anomalii care aduc deservicii cetățenilor”, explică senatorul AUR.

În urma alegerilor locale parțiale din data de 27 iunie, anul curent, a fost validat de votul popular ca primar al comunei Gura Ialomiței candidatul Nicu Biserică cu un scor care, în condițiile unor alegeri în două tururi, i-ar fi permis adjudecarea postului încă din turul întâi.

Conform legii, în termen de 2 zile de la aducerea la cunoștință publică, cei interesați pot formula apel împotriva încheierii judecătoriei de validare sau invalidare a alegerii primarului la tribunal. Acest instrument legislativ a permis celui anterior menționat să solicite Prefecturii, după lungi tergiversări ale instanței, constatarea faptului că primarul ales din Gura Ialomiței nu mai poate fi validat, având în vedere nedepunerea jurământului în termen de 60 de zile de la organizarea alegerilor. Prin urmare, scopul urmărit de reclamant este unul evident’‘, a declarat senatorul AUR, Adrian Costea.

În tot acest timp, în cadrul Consiliului Local a avut loc o alegere de viceprimar fără cvorumul legal în ședința din data de 9 august, fapt constatat și de Instituția Prefectului Ialomița și semnalat în presa locală. În condiții normale, alegerea viceprimarului are loc după validarea mandatului primarului. Acest demers este unul illegal și se poate constitui într-un precedent periculos.

Menționăm că de aproape doi ani, această localitate se află sub un interimat permanent după moartea primarului ales în 2016, Cristi Lambru, eveniment nefericit urmat la scurt timp de decesul succesorului său, Iulian Ionașcu.