Blinken: O Ucraină suverană şi independentă va exista mult mai timp decât va fi Vladimir Putin pe scenă

O Ucraină suverană şi independentă va exista mult mai timp decât va fi Vladimir Putin pe scenă, a declarat, luni, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după întâlnirea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, duminică, la Kiev. Secretarul apărării, Loyd Austin, a precizat că Statele Unite ”fac cât mai multe eforturi şi cât de repede pot să obţină ceea ce au nevoie” ucrainenii”, relatează CNN.

”Concluzia este aceasta. Nu ştim cum se va desfăşura restul acestui război, dar ştim că o Ucraină suverană şi independentă va exista mult mai mult timp decât va fi Vladimir Putin pe scenă”, a spus Blinken.

”Iar sprijinul nostru pentru Ucraina continuă. Va continua până când vom vedea succesul final”, a subliniat el.

”Acesta a fost punctul central al vizitei noastre. Am vrut să ne concentrăm pe munca ce trebuia făcută în privinţa planului de joc pe care îl avem, asupra modului în care avansăm în toate aceste linii diferite de efort”, a argumentat Blinken.

Antony Blinken şi secretarul Apărării, Lloyd Austin, s-au întâlnit, duminică, timp de trei ore, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Vorbind în cadrul unei conferinţe de presă într-o locaţie nedezvăluită din apropierea frontierei dintre Polonia şi Ucraina, Austin a spus că a fost ”o întâlnire foarte productivă” şi o ”sesiune antrenantă”.

”Am fost foarte fericiţi să avem această oportunitate. În timpul întâlnirii, ne-am exprimat cele mai profunde condoleanţe preşedintelui pentru pierderea atâtor civili şi, bineînţeles, pentru pierderea acelor militari curajoşie care au făcut o treabă magnifică pentur a respinge forţele ruse”, a mai afirmat Austin.

”Ne-am exprimat, de asemenea, admiraţia pentru profesionalismul şi angajamentul lor de a-şi apăra democraţia”, a mai menţionat secretarul SUA al apărării.

”Deci (ucrainenii) au nevoie de arme cu rază lungă de acţiune. I-aţi auzit că au spus că au nevoie de tancuri. Şi facem tot ce putem să obţinem tipurile de sprijin, de artilerie şi muniţie care vor fi eficiente în această etapă a luptei”, a continuat el.

Austin a menţionat ajutorul de 800 de milioane de dolari, oferit de preşedintele Biden, care permit livrarea a 155 de obuziere.

„De asemenea, suntem angajaţi alături de colegii noştri din alte ţări în vederea furnizării aceluiaşi tip de capacitate”, a mai spus Austin.

El a adăugat că a văzut ”semne” că ”multe ţări se vor alătura şi vor furniza muniţii şi obuziere suplimentare”.

”Aşa că vom face cât mai multe eforturi, cât de repede putem, să obţinem ceea ce au nevoie (ucrainenii)”, a conchis el.