Black Friday. Sfaturi pentru persoanele fac cumpărături online ©

În perioada marilor reduceri de preţuri – categorie în care se încadrează și Black Friday, activitatea comercială este mai accentuată. Peste tot în lume, Black Friday rămâne evenimentul care atrage cei mai mulţi cumpărători, mai ales în mediul online.

Declanșarea și evoluția pandemiei COVID-19, a condus anul acesta la intensificarea în general a comerţului online. În aceste condiții mediul virtual expune consumatorul unor riscuri noi. De aceea, la cumpărarea online, consumatorii trebuie să urmărească atent cerinţele privind comanda, livrarea şi transportul precum şi data expedierii produselor.

Reducerile mari de preţ, într-o anumită perioadă, sunt binevenite atât pentru consumatori, cât şi pentru operatorii economici. Pentru a beneficia de aceste reduceri, fără să le fie afectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenţionează să le achiziţioneze, să fie extrem de vigilenţi şi să acorde maximă atenţie tuturor detaliilor.

Vânzările cu preț redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, vânzări promoționale) trebuie să respecte o serie de reguli de fixare și publicitate a prețurilor. Astfel, orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produse identice.

Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință.

Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.

Orice anunţ de reducere de preţ exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice:

-fie prin menţionarea noului preţ langă preţul anterior, barat,

-fie prin menţiunile „preţ nou”, „preţ vechi” lângă sumele corespunzătoare,

-fie prin menţionarea procentului de reducere şi a preţului nou care apare lângă preţul anterior,

 » Aflați mai multe informații aici.