Biroul Electoral Central revine cu clarificări asupra deciziei referitoare la vizele de flotant

Biroul Electoral Central (BEC) a venit joi cu o completare la decizia controversată de luni, precizând că persoanele cu viză de flotant pot vota la alegerile locale din 27 septembrie în localitatea de reședință, indiferent dacă și-au făcut flotantul înainte sau după 4 septembrie.

BEC a adus această clarificare după ce, din cauza neclarității modului în care a fost redactată, decizia de la începutul săptămânii a fost interpretată ca fiind una care restricționează dreptul la vot în localitatea de reședință al celor care și-au făcut viza de flotant după 4 septembrie.

Astfel, potrivit completării adoptate joi:

  • ”Art. 2 alin. (2) din Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 81 din 7 septembrie 2020 se completează după cum urmează:
    • (2) Alegătorul care, până cel târziu în data de 4 septembrie 2020, și-a stabilit reședința la o altă adresă decât cea de domiciliu și a solicitat înscrierea în registrul electoral cu adresa de reședință, votează numai la secția de votare unde este arondată strada la care își are reședința menționată în actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorale permanente cu adresa de reședință și se prezintă la vot la secția de votare la care este arondată adresa de reședință”.

Biroul Electoral Central a precizat că a venit cu această completare în urma mai multor sesizări depuse de alegători, reprezentanți ai mass-media și ONG-uri care au reclamat lipsa de claritate a deciziei de luni ”avansând chiar interpretarea că textul în discuție ar interzice persoanelor care și-au stabilit reședința după data de 4 septembrie 2020 să voteze la secția de votare la care este arondată adresa de reședință”.