Biletele de tren se scumpesc cu 20% la toți operatorii, de la 1 iulie

Biletele de tren se scumpesc cu 20% la toți operatorii, de la data de 1 iulie 2022. Majorarea vine după ce operatorul de stat CFR Călători a cerut acest lucru în bugetul pe anul 2022, motivând creșterea prețurilor la energie, iar o decizie de scumpire a biletelor de tren se ia de către Autoritatea Feroviară pentru toată piața.

Practic, un bilet de tren CFR Călători la un tren Inter-regio de la București la Brașov, care în prezent costă aproape 50 de lei, va costa de la 1 iulie circa 60 lei. Un bilet de tren București – Constanța, care în prezent costă 60 de lei, se va scumpi la circa 72 de lei de la 1 iulie. Scumpiri similare vor fi operate și la operatorii privați.

Ultima majorare de tarife la CFR Călători a fost în 2013.

Și cei cinci operatori privați de transport de călători ceruseră scumpirea cu 20% a biletelor de tren,, a anunțat ulterior președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), într-o conferință de presă. Potrivit lui, dacă se ia decizia de scumpire a biletelor, se ia pentru toată piața feroviară de transport de călători, nu pentru un operator sau pentru altul. Solicitarea este în analiză, atât a celor cinci operatori privați, cât și a companiei de stat CFR Călători. ARF este autoritatea care decide nivelul prețurilor biletelor de tren.
Curentul pentru tracțiunea locomotivelor, mai scump cu 200%:

Solicitarea de scumpire a biletelor de tren a fost motivată de către CFR Călători prin creșterea accelerată a prețurilor la motorină și electricitate.

În fundamentarea Proiectului de Buget, CFR Călători arată o creștere a prețurilor pentru tracțiunea electrică de peste 200%: „Față de valoarea preliminată a anului 2021, cheltuiala cu energia electrică de tracțiune, a fost fundamentată pentru anul 2022, cu o majorare substanțială de peste 200%, respectiv cu suma de 188.156 mii lei, având în vedere că Societatea Comercială “Electrificare CFR” S.A. – singurul furnizor de energie electrică pentru domeniul feroviar, a comunicat oficial că prețul energiei electrice va crește în anul 2022 cu 198%, altfel spus va crește de la 532, 99 MWH la 1.055,46 lei/MWh.”