Biden: „Voi lucra cu oricine, republicani sau democraţi, doreşte să acționeze”

Preşedintele SUA Joe Biden l-a felicitat miercuri pe Kevin McCarthy pentru victoria partidului său care a câştigat majoritatea locurilor în Camera Reprezentanţilor în alegerile intermediare, relatează AFP.

„Voi lucra cu oricine – republicani sau democraţi – doreşte să lucreze cu mine pentru a acţiona”, a afirmat Biden, potrivit unui comunicat.Liderul de la Casa Albă a afirmat de asemenea că „alegerile de săptămâna trecută au demonstrat puterea şi rezistenţa democraţiei americane. A fost o respingere masivă a celor care pun la îndoială rezultatele alegerilor, a violenţei politice şi a intimidării”, relatează Agerpres.

„În cadrul acestor alegeri, alegătorii şi-au exprimat clar preocupările: necesitatea reducerii costurilor (…) şi a păstrării democraţiei noastre’, a adăugat el. Americanii ‘sunt pregătiţi pentru o nouă direcţie”, a declarat, la rândul său, Kevin McCarthy, liderul republicanilor în Camera Reprezentanţilor.

Impactul alegerilor din SUA asupra războiului din Ucraina va fi unul „de nuanță, dar nu de fond”, spune analistul politic Valentin Naumescu. El explică în ce măsură este influențat conflictul armat de perspectiva revenirii lui Donald Trump la Casa Albă.

Profesorul de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca specializat în relații internaționale, Valentin Naumescu a vorbit cu „Adevărul” despre efectele alegerilor din SUA. Expertul a susținut că republicanii au obținut un rezultat mult mai slab comparativ cu așteptările, ceea ce îi pune probleme lui Trump în planul său de a reveni la Casa Albă.

Sprijinul SUA pentru războiul din Ucraina nu va fi afectat de rezultatul alegerilor. „Și republicanii au aceeași poziție de sprijinire a Ucrainei”, spune Naumescu. El crede că o eventuală revenire a lui Trump la Casa Albă este o perspectivă îndepărtată și, chiar dacă va fi ales din nou președinte al SUA, Trump nu va putea lua decizii în mod discreționar.

„Republicanii vor lua majoritatea în Camera Reprezentanților, victoria este însă mai mică comparativ cu ceea ce se preconiza. Se pare că vor controla camera inferioară a Congresului și vor fi necesare negocieri între democrați și republicani pentru trecerea proiectelor de lege, mai ales în ceea ce privește legislația economică, deoarece Camera Reprezentanților are rol dominant pe legislația economică și socială”, a precizat analistul.