Biden se declară ”îngrijorat” de documentele americane secrete divulgate, dar nu vede niciun risc imediat. O anchetă în curs va fi finalizată în scurt timp, anunţă el

Preşedintele american Joe Biden se declară ”îngrijorat”, joi, în timpul unei vizite în Irlanda, de divulgarea de documente americane clasificate, însă pare să îndepărteze orice risc imediat şi anunţă că o anchetă în curs va fi finalizată în scurt timp, relatează AFP.

”Sunt îngrijorat că s-a întâmplat asta”, le-a declarat Joe Biden unor jurnalişti, imediat după ce s-a întâlnit cu preşedintele irlandez Michael Higgins, la Dublin.

”Este o anchetă în curs”, care este pe punctul de a fi finalizată, a anunţat el.

Departamentul american al Justiţiei a deschis o anchetă – penală – după divulgarea online a acestor documente, care prezintă detalii despre punctul de vedere al Washingtonului asupra Războiului din Ucraina şi care pare să indice o colectare de informaţii de la aliaţi apropiaţi ai Statelor Unite.

SPIONAJUL AMERICAN, ÎNGRIJORAT

Pentagonul a apreciat că această divulgare reprezintă un ”risc foarte grav” la adresa securităţii naţionale americane.

Autenticitatea acestor fotografii, care circulă pe diverse site-uri, pe Internet, nu a fost confirmată în mod public de către autorităţi şi nici nu a putut să fie stabilită în mod independent.

Cotidianul american The Washington Post (WP) dezvăluie că această divulgare este opera unui tânăr care a lucrat la o bază militară şi a împărtăşit informaţii pe care le deţinea pe un grup privat online.

Tânărul – desemnat sub pseudonimul ”OG” – a publicat cu regularitate, timp de luni de zile, sute de pagini recopiate ale unor documente în baza militară în care muncea, dezvăluie WP.

O persoană intervievată a refuzat să dezvăluie despre ce bază militară este vorba, scrie cotidianul.

Documentele postate online dezvăluie îngrijorări ale serviciilor americane de informaţii cu privire la viabilitatea contraofensivei ucrainene împotriva forţelor ruseşti, din cauza unor probleme de formare şi reaprovizionare.

Un document examinat de AFP relevă îngrijorări ale Statelor Unite cu privire la capacitatea Ucrainei de a continua să se apere de atacuri ruseşti.