Biden: Putin a judecat total greșit capacitatea Rusiei de a invada Ucraina

Președintele Statelor Unite Joe Biden a spus că președintele Rusiei Vladimir Putin a judecat totalmente greșit capacitatea țării sale de a invada Ucraina, adăugând însă că nu crede că Moscova va folosi armele sale nucleare tactice contra vecinului său, în ciuda recentelor amenințări voalate că va utiliza arsenalul său nuclear.

Declarația șeful administrației americane vine după ce liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a solicitat de urgență noi sisteme occidentale de apărare anti-aeriană în urma a două zile de bombardamente rusești sângeroase care au avut ca țintă civili ucraineni și infrastructura energetică a Ucrainei.

Atacurile rusești au continuat pe 12 octombrie, ucigând cel puțin șapte civili și rănind alți opt într-un bombardament care a lovit o piață aglomerată din orașul Avdivka, a anunțat guvernatorul ucrainean al regiunii estice Donețk.

Într-un interviu acordat rețelei CNN în 11 octombrie, Joe Biden a afirmat că deși crede că Putin acționează rațional, obiectivele sale în Ucraina nu au fost raționale:

„Dacă asculți discursul său de după luarea deciziei [de a invada Ucraina], el a vorbit despre nevoia ca el să fie liderul unei Rusii care să-i unească pe toți vorbitorii de rusă”, a spus Biden, adăugând: „Cred pur și simplu că asta e irațional”.

Recent, Rusia a anexat oficial patru regiuni ucrainene pe care le controlează parțial (după referendumuri denunțate pe scară largă ca fiind ilegale), a mobilizat sute de mii de rezerviști, și făcut repetat aluzie la utilizarea armelor nucleare, alarmând Occidentul