Biden a ridicat tonul la Zelenski într-o discuție telefonică, potrivit NBC

Convorbirile telefonice dintre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și liderul de la Casa Albă au devenit o obișnuință de când Rusia a lansat invazia în Ucraina. Însă, o discuție telefonică între cei doi lideri din luna iunie s-a desfășurat diferit, relatează NBC News.

Potrivit informațiilor acordate de persoanele familiarizate cu discuția dintre președintele american și cel ucrainean, Biden abia terminase să-i comunice lui Zelenski amănuntele referitoare la cel mai nou pachet de ajutor pentru Ucraina când președintele ucrainean a luat cuvântul, înșirând alt ajutor suplimentar de care avea nevoie și pe care nu-l primește.

Liderul de la Casa Albă s-ar fi pierdut cu firea și ar fi ridicat tonul la Zelenski, spunându-i că poporul american este foarte generos și că administrația și armata SUA lucrează din greu pentru a acorda tot ajutorul Ucrainei și că președintele ucrainean putea să arate puțin mai multă recunoștință.

Oficialii din administrația Biden afirmă că relația dintre cei doi lideri s-a îmbunătățit tot mai mult de la acea conversație telefonică din luna iunie. Ulterior, președintele ucrainean a publicat un mesaj prin care a mulțumit Statelor Unite și în care a lăudat sprijinul generos pe care l-a primit din partea partenerilor americani.

Rezistența republicanilor și democraților
Convorbirea tensionată dintre cei doi președinți indică piedicile cu care se confruntă administrația americană în activitatea sa de ajutor pentru Ucraina și oglindește faptul că liderul de la Casa Albă este conștient că ajutorul în Congres și printre americani pentru ajutarea Ucrainei ar putea dispărea.

Președintele american se confruntă deja cu o rezistență tot mai mare din partea republicanilor și democraților.

O altă sursă familiarizată cu discuția a declarat că Joe Biden i-a transmis direct lui Zelenski problemele cu care are de-a face, însă că nu a fost vorba de un schimb acid de replici. Nici reprezentanții americani, nici cei ucraineni nu au făcut declarații despre acest subiect.

Înainte de convorbirea telefonică din luna iunie, frustrările lui Joe Biden referitoare la Zelenski s-ar fi adunat de săptămâni, au declarat trei surse din interiorul administrației americane.

Liderul de la Casa Albă și oficialii americani credeau că administrația face tot ce poate cât de repede cu putință, însă că Zelenski nu făcea decât să se concentreze pe ceea ce nu se face.

Din perspectiva președintelui ucrainean, dar și a altor guverne europene, pachetele de sprijin militar ar fi ajuns în Ucraina mult prea greu, iar americanii ar fi fost nehotărâți în a furniza anumite tipuri de ajutor, doar pentru a ceda presiunilor făcute săptămâni sau luni mai târziu.

După discuția telefonică tensionată, Zelenski și echipa sa ar fi schimbat abordarea, ajungând la concluzia că ar fi neproductiv să existe divergențe între președintele ucrainean și cel american.

Liderul ucrainean a răspuns public în acea zi, mulțumindu-i liderului de la Casa Albă pentru asistența promisă.

Alegerile din Statele Unite
Sprijinul american pentru Ucraina s-ar putea diminua începând din luna noiembrie, dar, în condițiile în care alegerile intermediare pentru Congres ar putea să producă majorități nefavorabile președintelui Joe Biden în Camera Reprezentanților și în Senat.

Sondajele indică curse din ce în ce mai strânse pentru democrați în ambele camere ale Congresului american și probabilitatea reală ca republicanii să câștige și Camera Reprezentanților și Senatul. Cu toate că sondajele erau mai strânse în privința Senatului, pare că probabilitatea ca democrații să păstreze camera superioară a Congresului se micșorează cu cât se apropie data alegerilor.

O posibilă majoritate republicană în Congres ar putea bloca viitoarele pachete de sprijin pentru Ucraina ale administrației Biden, în special în condițiile în care mulți dintre noii aleși fac parte din ramura trumpistă a republicanilor.