BBC: Rusia, acuzată că a distrus intenționat singura conductă de apă care alimenta orașul ucrainean Mikolaiv

De șase luni, locuitorii din orașul Mikolaiv, din sudul Ucrainei, nu au apă potabilă. BBC a publicat o investigație în care prezintă imagini din satelit și declarații ale unor experți militari și din cadrul ONU, în care se vorbește despre o întrerupere deliberată a alimentării cu apă a zonei de către forțele ruse.

Începând din aprilie, oamenii din Mikolaiv stau la coadă pentru a primi apă potabilă, însă așteptarea este periculoasă, pentru că orașul se află aproape de linia frontului și este adesea bombardat. De la începutul invaziei ruse, Mikolaiv a rămas sub controlul forțelor ucrainene. „Stai la coadă. E teribil de înfricoșător să ieși afară, Doamne ferește să zboare ceva acum”, spune Anya, o mamă în vârstă de 36 de ani, care a fugit în Mikolaiv din regiunea vecină Herson, ocupată de forțele ruse, arată Libertatea.

Localnici precum Anya au acces în casele lor la ceea ce se numește apă tehnică, dar aceasta nu poate fi folosită pentru băut sau pentru gătit. „Este într-adevăr foarte sărată. Are o culoare maro-verzuie”, spune femeia, adăugând că nici pentru spălat nu este bună apa, pentru că duce la inflamarea pielii. Dezvăluirile BBC În luna aprilie a acestui an, un canal de știri ucrainean a publicat imagini despre care spune că arată daunele provocate de forțele ruse singurei conducte de alimentare cu apă din Mikolaiv. BBC a analizat imaginile, a obținut fotografii din satelit cu aceeași zonă și spune că mai multe surse confirmă că acea conductă a fost deteriorată în punctul ei cel mai fragil, acolo unde iese din pământ.

Citând o sursă din oraș, jurnaliștii britanici precizează că apa s-a scurs timp de aproape opt ore după ce conducta a fost ruptă pe 12 aprilie, înregistrându-se pierderi de aproximativ 40 de milioane de litri, înainte ca alimentarea sa să fie întreruptă. Tot folosind imagini din satelit, BBC precizează că în zona în care conducta a fost avariată au fost văzute tancuri rusești. Guvernatorul regiunii, Vitali Kim, a confirmat că zona se afla sub control rusesc, adăugând că existau planuri pentru repararea conductei, însă nu au putut fi duse la bun sfârșit, pentru că acolo era „o poziție militară activă”. La rândul său, Dmitro Butrii, care era în acea perioadă guvernatorul exilat al regiunii Herson, a declarat pentru sursa citată că s-a încercat repararea conductei, „au fost negocieri (cu rușii) purtate de autoritățile din Mikolaiv”, dar forțele de ocupație „nu au permis echipei de reparații să acceseze locul”

Ce spun experții

Analizând imaginile din satelit, Chris Cobb Smith, expert în criminalistică militară, fost ofițer de artilerie în armata britanică și fost inspector de arme al ONU în Irak, spune că nu crede că avariile au fost produse de obuzele trase de tancuri.

„Cred că distrugerea a fost cauzată de plasarea intenționată a unei încărcături explozive, fie direct sub conductă, fie eventual deasupra acesteia, în punctul cel mai vulnerabil”, explică specialistul. La rândul său, Michael Whelan, expert în securitate, care a lucrat în armata britanică peste două decenii, este de acord că avariile aduse conductei au fost cauzate în mod deliberat de explozibili. Totodată, BBC precizează că a primit o imagine care arată o altă secțiune avariată a conductei.

Un expert ONU a declarat, sub protecția anonimatului, că această conductă de apă din Mikolaiv ar fi clasificată în categoria „obiective indispensabile supraviețuirii populației civile”, conform dreptului internațional umanitar, astfel că orice sabotarea acesteia este ilegală.

Și Marco Sassòli, profesor de drept umanitar la Universitatea din Geneva, care a făcut parte din misiunea de experți a Mecanismului de la Moscova al OSCE, trimiși în Ucraina pentru a raporta încălcările regulilor umanitare, precizează că „acest lucru arată cu siguranță o încălcare a dreptului internațional umanitar. Distrugerea obiectivelor indispensabile supraviețuirii populației civile este interzisă”. Autoritățile din Mikolaiv spun că zona din apropierea conductei trebuie să fie protejată de loviturile artileriei ruse și să fie deminată înainte ca inginerii să poată repara secțiunile avariate, astfel că nu este clar când s-ar putea întâmpla acest lucru și când locuitorii orașului vor avea din nou apă curată în case.