Băsescu candidează la București. Care este miza și ce șanse are?

Ați crezut că bătrânul lup politic se va retrage să își crească nepoții? V-ați înșelat amarnic. Traian Băsescu revine pe scenă mai puternic decât oricând și dornic de luptă.

Iar bătălia nu este ușoară deoarece se va duce împotriva Gabrielei Firea dar și împotriva lui Nicușor Dan.

De ce face acest lucru? Simplu: se răzbună pe faptul că PNL și USR l-au lăsat deoparte din negocierele pentru București și începe să își arate colții.

Fostul președinte retrogradează numai ca să își poate salva partidul și să asigure funcții politice bine plătite apropiaților săi.

Care este miza?

Miza candidaturii lui Traian Băsescu este una singură: procente suficiente pe București și sectoare care să îi asigure partidului său procentul de 5% necesar intrării în consiliile locale.

Mișcarea populară este un partid slab ce nu a reușit să coaguleze un electorat stabil și fără lideri care să poată prelua partidul.

Miza sunt cele 5% care va oferi nu doar poziții de consilieri dar se vor putea negocia funcții publice, companii ale primăriilor, ș.a.m.d…

Este de acuzat președintele Traian Băsescu?

Din punct de vedere politic nu este de acuzat președintele Traian Băsescu. El are un partid și bătălia politică cere procente electorale iar el pe poate aduce.

Cu siguranță Băsescu va rupe mult din procentele lui Nicușor Dan, căci la Gabriela Firea electoratul este clar definit. Este posibil ca aceste procente să permită actualului primar general să își păstreze poziția, ori asta înseamnă că PMP va primi și niște cadouri datorită acestui ajutor.

Ce șanse are?

Fostul președinte al României poate rupe undeva între 5% și 10% din voturile bucureștenilor. Bătrânul lup știe să se mobilizeze în perioada de alegeri și are carismă. Cei care îl subevaluează greșesc profund.

Are șanse să ajungă primar? Absolut nici o șansă, dar nu aceasta este miza lui ci resuscitarea partidului într-o bătălie importantă.

Practic Traian Băsescu va ieși câștigator deoarece va obține ceea ce și-a dorit, chiar dacă asta înseamnă că Nicușor Dan își pierde orice șansă de a mai fi primar. Bătălia lui pentru București se va opri în 2020, peste 4 ani deja va fi expirat politic.

Vor pierde însă și Bucureștenii? Cu siguranță că nu deoarece experiența din ultimii 30 de ani arată că nimic nu se poate schimba fundamental. Ori Băsescu știe acest lucru. Nicușor Dan va trebui să conducă Bucureștiul cu un consiliu local politic și va trebui să facă față investitorilor împotriva cărora a militat dar care au generat modernizarea capitalei.