Barna le-a recomandat autorităţilor locale să promoveze imunizarea populaţiei
Vicepremierul Dan Barna şi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, au anunţat joi lansarea campaniei naţionale a USR PLUS pentru promovarea vaccinării împotriva COVID-19, încurajând şi alte organizaţii să desfăşoare iniţiative similare.
„Desigur, există campania oficială a Guvernului, dar dincolo de asta, fiecare efort şi fiecare contribuţie contează foarte mult. Fac un apel la celelalte organizaţii cu impact semnificativ în societate, ONG-uri, biserici, sindicate, companii să desfăşoare propriile activităţi şi campanii de informare şi de convingere a cetăţenilor să meargă să se vaccineze. Acesta demers al USR PLUS trebuie privit ca o campanie complementară a acestui efort naţional de promovare a activităţilor de vaccinare. Este un demers susţinut şi finanţat exclusiv de către USR PLUS”, a declarat Barna, într-o declaraţie acordată presei.
El a mai precizat că membrii USR PLUS vor merge în zonele cu procente de vaccinare mai reduse, în special în oraşele mai mici şi în mediul rural, încercând să îi convingă pe cetăţeni să se imunizeze.
„Economia României este pe un trend ascendent. Începem din nou să ne facem planurile, să ne stabilim strategiile de viaţă şi la nivelul Guvernului, şi la nivel personal, fiecare dintre noi. Pentru a nu fi în situaţia unui val patru din toamnă sau din iarnă şi pentru fi pregătiţi şi pentru a putea să începem să funcţionăm din nou ca o societate liberă, în cel mai profund sens al termenului, nu există altă soluţia decât vaccinarea. (…) Este o treime din populaţie care, voluntar şi cu entuziasm, s-a prezentat la vaccin şi această treime este în momentul de faţă aproape epuizată. Mai este o altă treime care îşi doreşte vaccinarea, are disponibilitate şi dorinţă de vaccinare, dar care din diverse motive legate de accesibilitate nu a realizat încă acest vaccin şi către această a doua treime a românilor ne adresăm prin aceste campanii”, a subliniat vicepremierul.
Barna le-a recomandat autorităţilor locale să promoveze imunizarea populaţiei într-o manieră similară celei în care îşi fac campanie electorală.
„Fiecare primar – pentru că aud că sunt în ţară primari care refuză şi nu acordă sprijinul nici măcar caravanelor care vin la ei în localitate -, fiecare autoritate locală, consilierii locali trebuie să privească campania de vaccinare exact aşa cum au privit campaniile electorale, atunci când au fost foarte entuziaşti să bată la porţile cetăţenilor să le ceară votul. La fel trebuie să fie acum, să meargă la porţile cetăţenilor, să le spună că, iată, vine caravana la ei în localitate şi să le ofere oportunitate de vaccinare”, a spus vicepremierul.
Ministrul Ioana Mihăilă a arătat că Ministerul Sănătăţii susţine cu toată tăria campania „Ne vaccinăm şi scăpăm”, aşa cum susţine orice campanie de informare privind importanţa şi beneficiile vaccinării.
„Implicarea oricăruia dintre noi este deosebit de importantă, pentru ca în acest moment este important ca acel procent din populaţie care are nevoie de un mic impuls pentru a ajunge la vaccinare să intre în contact cu unul dintre noi, aşa încât să fie convins să facă acest pas. În paralel cu această campanie de informare, Guvernul, CNCAV şi Ministerul Sănătăţii derulează nişte modificări în strategia de vaccinare, modificări incluse în strategia ‘Oraşul vaccinează satul’, cu scopul de a ajunge acolo unde rata de vaccinare este mai redusă, şi anume în mediul rural. (…) În următoarele trei zile voi participa împreună cu colegii mei la campania de vaccinare din trei judeţe ale ţării: Iaşi, Vrancea şi Vaslui”, a afirmat ministrul Sănătăţii.