Bărbații care nu luptă în Ucraina „pentru patrie” sunt „dușmanii interni” ai Rusiei, susține patriarhul Kirill

Capul puternicei Biserici Ortodoxe din Rusia, Kirill, i-a calificat marţi pe ruşii care nu-şi servesc ţara drept „duşmani interni”, şi a declarat că patriotismul este „cea mai mare virtute”, potrivit agenţiei de presă oficiale ruse RIA Novosti, citată de Reuters.

Patriarhul Kirill, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, este un susţinător ferm al războiului declanşat de Kremlin în Ucraina, în cursul căruia zeci de mii de persoane au fost ucise, iar alte milioane şi-au părăsit locuinţele, căutând refugiu în străinătate sau în zonele mai sigure din interiorul ţării.

„Astăzi, rugăciunea noastră se îndreaptă către patria noastră, pentru ca Domnul să o protejeze de duşmani interni şi externi, de toţi cei care nu-şi asociază viaţa cu Rusia, care sunt gata să facă bani în Rusia, dar care nu au fost niciodată dispuşi să-şi servească patria”, a declarat Kirill într-o predică, potrivit RIA.

„Trebuie să le inculcăm oamenilor, inclusiv prin predica bisericii, dragostea de patrie, cea mai mare dintre virtuţi”, a spus el în predica ţinută la Catedrala Sf. Arhanghel Mihail din incinta Kremlinului, în centrul Moscovei.

Kirill nu a detaliat, dar remarcile sale par să-i vizeze în parte pe ruşii care se eschivează de recrutare, preferând uneori să plece în străinătate pentru a evita să fie chemaţi în armată pentru a merge să lupte în ceea ce Putin numeşte „operaţiune militară specială” în Ucraina.