Avocații medicului arestat de luare de mită acuză organele de anchetă: „Confundă informarea publicului cu manipularea sa”

Societatea de avocați Chiriță și Asociații, care îl reprezintă pe medicul Octavian Mazilu, arestat preventiv miercuri după ce ar fi fost prins în flagrant primind mită de la pacienți, transmite un prim punct de vedere cu privire la acest dosar penal. Avocații acuză organele de cercetare penală că manipulează opinia publică prin prezentarea unor informații care îl conturează pe medicul Mazilu ca fiind viinovat, fără să se țină cont de prezumția de nevinovăție.

„Având în vedere informaţiile diseminate în public cu privire la anumite proceduri judiciare care îl vizează pe dl Octavian Mazilu, în numele acestuia, dorim să facem câteva precizări.

Amintim că, potrivit legii, dl. Mazilu este nevinovat până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare. Prezentarea sa în faţa publicului ca fiind vinovat de faptele care i se impută reprezintă o încălcare a prezumţiei sale de nevinovăţie. Organele de urmărire penală continuă o practică demarată cu ceva vreme în urmă şi confundă informarea publicului cuspa manipularea sa. Prezentarea în faţa publicului doar a unei versiuni, comode pentru organele de anchetă, fără a permite celui acuzat să îşi prezinte poziţia nu reprezintă informarea publicului. Reprezintă o instigare a publicului de a considera vinovată o persoană, pe care principii de nezdruncinat ale dreptului ne obligă să o considerăm nevinovată.

Aceste „informări” cu caracter manipulator nu afectează doar prezumţia de nevinovăţie a dlui Mazilu, ci au un impact asupra unui număr mare de persoane ce urmează să fie audiate şi care deja au aflat din presa scrisă sau de la posturile de televiziune că dl Mazilu ar fi vinovat de fapte de corupţie. Într-o societate democratică rolul autorităţilor statului este acela de a proteja drepturile fundamentale ale persoanei şi de a asigura tuturor un proces echitabil. Dacă presa nu poate fi acuzată că utilizează informaţiile oferite de autorităţi, acestea din urmă au obligaţia constituţională de a se abţine de la orice act care ar putea afecta drepturile persoanelor acuzate penal.

Vinovaţia sau nevinovăţia dlui Mazilu vor fi stabilite în urma unui proces. La acest moment, el trebuie considerat nevinovat. Dacă comiterea unor infracţiuni de către acesta este incertă, cariera sa de zeci de ani, în care a salvat sute sau mii de oameni, în care a educat sute de viitori medici, este o certitudine.”

Context

După ce a fost reţinut, marţi, pentru 24 de ore, medicul Octavian Mazilu, fost manager al Spitalului Municipal Timişoara, acuzat de luare de mită în formă continuată (25 de luări de mită), a fost arestat preventiv miercuri de judecătorii Tribunalului Timiş.

”În dată de 31.05.2022, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţa de inculpatul M.O. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (25 acte materiale). În fapt, s-a reţinut că în perioada 18.03.2022 – 31.05.2022, în calitate de medic primar chirurg la o unitate spitalicească din Timişoara, inculpatul ar fi primit, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de la mai mulţi pacienţi sau aparţînători ai acestora, diferite sume de bani (lei sau euro) cuprinse între 100 şi 2.000 lei, pentru efectuarea unor acte medicale care trebuiau realizate cu titlu gratuit. În dată de 31.05.2022, în jurul orei 11.50, inculpatul a fost depistat în flagrant după ce, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi primit cu titlu de mită suma de 300 lei de la o pacienta internată în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.

În urma unor plângeri, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, unitatea centrală, şi serviciul teritorial Arad, au declanşat cercetările.

Aceştia l-au monitorizat aproximativ 2 luni pe medicul Octavian Mazilu. Doctorul a fost ridicat, marţi chiar din cabinetul sau de la Spitalul Municipal Timişoara, în urma unui flagrant.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, Octavian Mazilu are un venit lunar de aproximativ 6000 de euro ca medic, cadru didactic universitar, dar şi din dividende de la o firma la care era acţionar.