Avertisment: Se administrează prea multe antibiotice în cazul bolnavilor de Covid

Prescrierea excesivă a antibioticelor la pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 poate să scadă eficienţa antibioticelor, şi implicit să contribuie la dezvoltarea unor bacterii rezistente. Prof. dr. Cătălina Luca, medic primar de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”, a lansat acest avertisment în timpul unei conferinţe organizate săptămâna trecută de Antibiotice Iaşi.Medicul a precizat că prescrierea antibioticelor a fost foarte mare în această afecţiune, în special în prima perioadă a pandemiei, în ciuda faptului că este o boală virală, studiile arătând că prescrierea s-a făcut din cauza suspiciunii unei coinfecţii bacteriene. Specialistul ieşean susţine că cele mai folosite antibiotice în tratamentul COVID-19 inclusiv în prezent sunt azitromicina, doxiciclina, claritromicina, ceftriaxona, amoxicilina, amoxicilină-acid clavulanic, ampicilina, gentamicina, benzilpenicilină, piperacilină-tazobactam, ciprofloxacina.

„Majoritatea studiilor indică o evidentă utilizare inadecvată a antibioticului, în timpul pandemiei COVID-19. Antibioticele nu se utilizează în tratamentul COVID-19. Ele ar trebui prescrise foarte rar de la începutul tratamentului, deoarece coinfecţiile bacteriene simultane infecţiei SARS-CoV-2 sunt foarte rare. Se administrează antibiotic, doar dacă este demonstrată o infecţie bacteriană concomitentă. Iniţierea tratamentului antibiotic pe parcursul îngrijirii pacientului cu COVID-19 se face doar dacă s-a produs o suprainfecţie bacteriană”, a subliniat prof. dr. Cătălina Luca.

Medicii atrag atenţia că un consum ridicat de antibiotice creşte riscul de apariţie al rezistenţei antibacteriene, iar consumul antiviralelor, antimalaricelor sau al altor tratamente, fără indicaţii şi supraveghere medicală, pot duce la efecte nedorite. În general, automedicaţia este o problemă îngrijorătoare la nivel global, fiind o practică comună şi poate duce la efecte negative şi consecinţe pe termen lung asupra sănătăţii, dacă se face fără supraveghere medicală.

 » Aflați mai multe informații aici.