Avantajul genetic incredibil pe care îl au persoanele care poartă ochelari

Selecția naturală favorizează persoanele cu probleme de vedere, de aceea numărul lor este în continuă creștere, arată concluzia surprinzătoare a unui studiu.

Până la jumătatea acestui secol, numărul persoanelor care vor purta ochelari se va apropia de 5 miliarde, susțin cercetătorii.

Una dintre cauzele principale ale problemelor de vedere o reprezintă factorii de mediu. Orele petrecute în fața unui ecran (televizor, telefon sau laptop) și mai puțin timp în aer liber afectează în timp vederea.

Însă nu doar acestea sunt motivele pentru care numărul ochelariștilor este în continuă creștere.

Cercetătorii americani au identificat mai multe mutații genetice care cresc riscul de miopie, dar care sunt asociate, în mod surprinzător, cu avantaje reproductive.

Persoanele care au probleme de vedere sunt mai fertile datorită acestor gene și au mai mulți copii. În acest fel, ei pot transmit mai departe, urmașilor, genele care provoacă miopie, dar care îi fac totodată mai fertili.

De aceea, prin această selecție naturală, numărul persoanelor care poartă ochelari va fi în continuă creștere, susțin cercetătorii de la Universitatea din Michigan.

În cadrul studiului, biologii au analizat date medicale și genetice de la 63.185 de persoane cu vârsta între 40 și 69 de ani, care s-au înscris ca voluntari în cadrul proiectului de cercetare UK Biobank.

Concluzia studiului este că jumătate dintre genele asociate cu un risc crescut de miopie sunt asociate și cu o fertilitate ridicată.

Legătura dintre aceste două aspecte este încă neclară, dar evidentă, susțin oamenii de știință. Rezultatele studiului au fost publicate în revista National Science Review.


Urmărește emisiunile tale favorite pe ProTv Plus: