Austria intenționează să renunțe la contractul de import de gaze din Rusia

Austria încearcă să adopte mai multe măsuri radicale, inclusiv rezilierea contractului pe termen lung prin care OMV cumpără gaze de la Gazprom. Mișcarea apare în contextul în care Viena importă cantități uriașe de gaz rusesc, dar și în condiţiile în care Rusia nu pare să cedeze în războiul din Ucraina, a anunţat luni ministrul Energiei, Leonore Gewessler, la o conferinţă de presă, potrivit Reuters.

Chiar dacă în mod tradiţional era unul dintre cei mai buni şi mai vechi clienţi ai Rusiei pentru gaze naturale, Austria şi-a înmulţit eforturile destinate reducerii dependenţei de livrările ruseşti, care acoperă încă mai mult de jumătate din necesarul ţării. Deşi liderii politici, cum ar fi ministrul Energiei, Leonore Gewessler (Verzi), au declarat în mod repetat că Moscova nu mai este un partener de încredere, compania energetică OMV, deţinută parţial de stat, a arătat în mod clar că va continua să cumpere gaze de la Gazprom, conform contractului valabil până în 2040.

Cât importă Austria din Rusia Ponderea Rusiei în importurile de gaze ale Austriei a crescut de fapt în decembrie, ajungând la un nou record de 98%, de la 76% în noiembrie, chiar dacă volumul total al importurilor a scăzut uşor, a explicat Gewessler. „Piaţa şi companiile de energie care fac parte din ea nu-şi îndeplinesc responsabilităţile de a reduce suficient dependenţa de gazele ruseşti. Diversificarea importurilor noastre de gaze avansează mult prea lent”, a mai spus acesta.

Ministerul Energiei a însărcinat think-tank-ul Wifo să realizeze până în vară un studiu privind impactul economic al încheierii contractului şi pericolele menţinerii dependenţei de gazele ruseşti, a informat Gewessler, adăugând: „Trebuie să ne pregătim de renunţarea la contractele pe termen lung ale OMV”. Reprezentanţii OMV nu au răspuns imediat solicitărilor de a face declarații privind această situație.

De asemenea, ministrul Energiei a anunţat că intenţionează să oblige companiile care vând gaze în Austria să adopte măsuri concrete pentru reducerea ponderii gazelor ruseşti în mixul lor. Va fi analizată baza legală pentru o astfel de solicitare.