AUR: Legea offshore este o lege a trădării naționale. Statul român poate să-și extragă singur resursele și să le vândă tot singur

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) respinge proiectul legii offshore și cere ca exploatarea gazelor naturale să se facă exclusiv de către companii românești, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro

„Este foarte clar că din exploatarea gazului natural nu există niciun risc de a genera vreo pierdere economică. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru care niște investitori să vină și să exploateze acest gaz natural. La fel ca la liberalizarea prețurilor la energie, toate calculele sunt mincinoase. Nu există nicio rațiune pentru care o mare parte din beneficii să fie pierdute de statul român, în condițiile în care el este proprietarul resurselor naturale.

Totodată, în forma actuală a legii, societățile comerciale nu vor fi obligate să vândă niciun metru cub din gazele naturale care aparțin României pe piața internă, iar din impozitarea veniturilor suplimentare care depășesc un preț de vânzare de 85 de lei pe MW, statul român s-ar putea să nu obțină niciun leu”, a declarat președintele AUR George Simion.

„Statul român poate să-și extragă singur resursele și să le vândă tot singur, în interes național. De asemenea, statul poate și trebuie să răscumpere toate concesiunile importante de pe teritoriul României și să nu mai acorde alte concesiuni decât operatorilor care aparțin statului român.

Continuarea exploatării resurselor de petrol și gaze naturale, în condițiile actuale, ar reprezenta nu doar o afacere foarte proastă, ci și un veritabil act de trădare națională. După actul criminal de privatizare a Petrom, această lege promovată de majoritatea PNL-PSD-UDMR vine să îngenuncheze încă o dată poporul român, condamnându-l la sărăcie. Toți cei care vor vota acest proiect, vor figura în panoplia marilor trădători de neam”, a precizat Claudiu Târziu, lider al grupului AUR din Senat.

Context

Senatul dezbate, miercuri, în plen, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă pentru modificarea Legii offshore care reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât în perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime, stabilind că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale.

Comisiile pentru buget-finanţe şi pentru energie din Senat au dat, marţi, raport comun de admitere asupra Legii offshore privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, cu 17 voturi „pentru” şi două „împotrivă”.

În cadrul şedinţei, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat că prin modificarea actualei legi se vor debloca investiţiile din Marea Neagră şi vor fi accelerate investiţiile în onshore-ul de adâncime, se va asigura securitatea în aprovizionare a ţării, în caz de criză energetică, iar România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.

El a menţionat că, faţă de legea iniţială, la regimul fiscal, acel impozit pe venitul suplimentar a fost practic eliminat.

„Prezenta lege stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/ lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. În situaţia în care un titular este parte la un acord petrolier care se referă atât la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât şi la perimetre petroliere offshore sau are calitatea de titular atât al unui/ unor acord/ acorduri petrolier/ petroliere care se referă la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât şi la perimetre petroliere offshore, prevederile prezentei legi se aplică numai referitor la operaţiunile petroliere desfăşurate cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime”, prevede proiectul.

Actul normativ stipulează o modificare a regimului de redevenţe şi a regimului fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare.

În 2018 a fost votată o lege offshore care este în vigoare, iar acum coaliţia de guvernare, prin semnătura a cinci iniţiatori – preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi liderul grupului minorităţilor reprezentate în Parlament, Varujan Vosganian, – a depus această iniţiativă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offhsore va fi dezbătută, după votul Senatului, de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.