AUR, în sprijinul fermierilor români după lovitura primită de la stat

Fermierii din România sunt în incapacitate de plată după ce au fost anunțați că sunt nevoiți să întoarcă o mare parte din sprijinul financiar pe care l-au obținut de la stat în timpul pandemiei. Acum, 45% din ajutorul pe care l-au primit agricultorii afectați de măsurile restrictive va fi impozitat. În acest sens, deputatul AUR, Sebastian Suciu, vine în sprijinul acestora, adresându-se ministrului Muncii, Raluca Turcan, și cere clarificări asupra indemnizațiilor de sprijin acordate fermierilor în pandemie.

De ce nu ați precizat la momentul depunerii cererilor, că ajutorul va fi impozitat, și nu cu 10%, cu cât sunt impozitați fermierii, ci cu 45%, mulți dintre fermierii mici și mijlocii ajungând în colaps’‘, întreabă Suciu.

Mai mult, deputatul AUR sugerează ministrului Muncii să ia în calcul dispunerea unor măsuri compensatorii pentru fermierii care au ajuns în incapacitate de plată.

În momentul decretării stării de urgență, în martie 2020, Guvernul a adoptat o ordonanță prin care un segment important din firmele din România puteau primi o indemnizație, un ajutor de 4 072 lei pentru cei afectați de măsurile restrictive. Între firmele care puteau accesa această indemnizație se aflau și fermierii, deținători de PFA. Abia în februarie-martie a.c. aceștia au fost informați, că ajutorul va fi impozitat. Inspectorii de la Fisc le-au trimis agricultorilor care au primit bani prin Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, ca sprijin în perioada pandemiei, declarațiile fiscale precompletate, din care au aflat cu stupoare că mai bine din jumătate din sume le sunt reținute, odată cu alte venituri calculate pe Persoană Fizică Autorizată, inclusiv contribuțiile sociale și de sănătate, CAS și CASS.