AUR Iași a participat la activitățile de comemorare a eroilor din localitatea Soci
Organizația județeană AUR Iași a participat la activitățile de comemorare a soldaților români care și-au pierdut viața în cel de-al Doilea Război Mondial în localitatea Soci, comuna Miroslovești, jud. Iași, vineri, 11 iunie, de Ziua Eroilor.
„Comunitatea locală din Soci s-a îngrijit de reamenajarea cimitirului și de înzestrarea acestuia cu o bisericuță nouă, de stil maramureșean, ofrandă demnă de respect a obștii creștin-ortodoxe păstorită de părintele Romică Siminciuc, parohul Bisericii „Sfinții Mihail și Gavriil”. După ce elevii Școlii Gimnaziale din Soci au recitat poezii și au intonat cântece patriotice, s-a oficiat slujba de pomenire a eroilor neamului nostru, căzuți la datorie în războaiele noastre de reîntregire națională”, a precizat deputatul AUR Cristian-Daniel Ivănuță pentru redacția Ropres.
La sfârșit, oficialitățile locale, împreună cu ceilalți invitați au surprins în cuvântul lor semnificația luptei și jertfei eroilor români pe câmpurile de luptă din primul și cel de-al Doilea Război Mondial.
Satele Miroslovești și Soci s-au aflat în primăvara și vara anului 1944 la sud de linia segmentului de front Târgu Neamț-Timișești-Pașcani-Băile Strunga, zonă apărată de armata română și cea germană. În aprilie-iunie au avut loc lupte cu caracter local pe frontal Moldovei, în scopul consolidării pozițiilor de luptă. Armata a 4-a română împreună cu Armata a 8-a germană, aparținătoare Grupului de armate „Ucraina Sud”, formau subgrupul Wohler, care apăra jumătatea de nord a Frontului Moldovei.
În această desfășurare a frontului, Armata a 4-a i-a avut comandanți pe generalul Mihail Racoviță, până la 30 iulie, urmat apoi de generalul Gheorghe Avramescu, ambii eroi sau martiri ai neamului( primul murind în închisorile comuniste, iar al doilea dispărut pe frontul de vest, foarte probabil ucis de generalii sovietici, pentru a-și însuși ei victoriile răsunătoare ale bravului general român). În timpul acelor confruntări s-a remarcat Regimentul 14 artilerie comandat de colonelul Lissievici și de maiorul Pietraru.. Sătenii își amintesc faptul că acesta din urmă a declanșat mai multe atacuri asupra unor blindate sovietice, situație care a declanșat mânia comandanților sovietici.
Cu privire la trupele de infanterie dislocate în această zonă, documentele timpului ne vorbesc despre Regimentul „10 Dorobanți”, despre care se știe că a aparținut Diviziei 6 infanterie, parte a Corpului 11 german, mare unitate care a eliberat Basarabia. Mărturiile locului consemnează faptul că pe acest segment de front între aprilie –august 1944 au murit 117 soldați, alții 500 căzând la datorie după ruperea frontului, la 23 august 1944.
Cultul eroilor instituit in România în anul 1920 la nivel oficial, are menirea și astăzi de a forma tânăra generație în spiritul ideii de patriotism, de luptă și de sacrificiu pentru credință, neam și libertate, prin cultivarea acestora atât în sânul familiei, cât și la nivel de comunitate națională. Veșnică pomenire eroilor noștri din neam în neam!