AUR cere retragerea din dezbatere publică a Strategiei Naţionale de Educaţie Parentală: Ministerul Educaţiei vrea să reeduce părinţii

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) critică Strategia Naţională de Educaţie Parentală, lansată în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei în Săptămâna Mare dinaintea Sfintelor Paşti, şi cere ferm retragerea acestui document şi sancţionarea autorilor.

„Strategia menţionează că «educaţia adulţilor, cu excepţia unor programe de promovare profesională, nu poate deveni obligatorie», dar, pe de altă parte, afirmă principiul educaţiei permanente ca punct central. Nu este admisibilă obligarea părinţilor la aceste cursuri, întrucât ar întări tendinţa oricum crescândă a statului de a interveni, prin forţa de coerciţie a legii, într-un domeniu extrem de critic al vieţii private. Cea mai alarmantă prevedere este, însă, cea referitoare la externalizarea serviciilor de educaţie parentală, respectiv la „formarea de formatori şi persoane care să fie specializate în domeniul educaţiei parentale, acestea urmând să ţină cursuri cu părinţii”. Este o certitudine faptul că majoritatea educatorilor parentali vor proveni din mediul asociativ/ONG. Aşa cum rezultă din experienţa avută cu educaţia sexuală în alte ţări şi chiar în România, singurele ONG-uri care au capacitatea de a furniza resursă umană consistentă şi interesul de a promova asemenea viziuni sunt ONG-urile susţinute de instituţiile internaţionale şi de marile reţele filantropice seculariste”, a declarat preşedintele AUR George Simion, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu a afirmat că iniţiativa Ministerului Educaţei nu are origine naţională, ci este de influenţă străină şi propune ca părinţii să fie aduşi la nivelul părinţilor din alte state.