Atac terorist în Moscova. Rușii ar fi înlesnit masacrul comis de teroriști și dau vina pe Ucraina pentru a escalada războiul

După Statele Unite, și Franța anunță că deține informații care confirmă implicarea Statului Islamic în carnagiul comis în Rusia de 4 teroriști. Mai mult decât atât, guvernul francez a ridicat alerta antiteroristă la cel mai ridicat nivel posibil.

Însă Kremlinul și presa rusă insistă să caute țapi ispășitori în Ucraina. În opinia analiștilor, regimul Putin vrea astfel să justifice escaladarea războiului din țara vecină.

Legiștii ruși au identificat doar jumătate dintre cele 137 de victime ale atacului. Pentru restul morților este nevoie de analize ADN.

Pe internet continuă să apară imagini cumplite, surprinse în toiul atacului de lângă Moscova.

Oamenii care se plimbau prin mall sunt cuprinși de panică când aud împușcături în spatele lor. Disperat, un bărbat tânăr încearcă să-și protejeze copiii și soția și îngrămădește câteva mese în jurul lor.

Cel care filmează scapă cu viață după ce aleargă spre scările rulante, pe care se ghemuiește ca să nu fie văzut de teroriști.

”După câteva minute, eu și cei care erau pe lângă mine am reușit să ne târâm către una dintre ieșirile din sala de concerte. Pe hol ne-au ajutat enorm angajații de la Crocus Hall, le sunt atât de recunoscătoare pentru că ne-au arătat pe unde s-o luăm. Au făcut un lucru nemaipomenit. Au salvat sute, poate o mie de vieți”.

Între eroii acelei seri se numără și doi adolescenți care câștigau bani de buzunar lucrând ca plasatori pentru sala de concerte. Un băiat de 15 ani a dat dovadă de o prezență de spirit ieșită din comun.

Între timp, cei 4 suspecți de înfăptuirea masacrului au fost duși în fața instanței pentru a fi puși oficial sub acuzare, o acțiune atent coregrafiată de autorități. În mod evident bătuți și chiar torturați în cursul interogatoriilor, cei 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 32 de ani, sunt desfigurați, au fețele tumefiate și le atârnă pansamente grosolane. Ba chiar unul dintre ei a fost adus într-un scaun cu rotile. Individul nici măcar nu pare conștient.
Garda Națională are sediul la 3 kilometri de locul atacului, dar a apărut abia după 90 de minute

Toți patru sunt originari din Tadjikistan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală cu majoritate musulmană. Trăiau și munceau în Rusia, chiar dacă nu toți aveau actele în regulă.

Potrivit presei ruse, trei dintre ei și-au recunoscut vinovăția.
Deși Statul Islamic a revendicat atacul încă de vineri seara, Vladimir Putin refuză să ia în serios această pistă, confirmată de altfel și de occidentali.

Kamala Harris: ”Ceea ce știm e că ISIS-Khorasan este responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat”.

Emmanuel Macron, președintele Franței: ”Informațiile de care dispun serviciile noastre indică, într-adevăr, că o filială a Statului Islamic a plănuit și executat atentatul. Acesta, anume aripa implicată (în atentatul din Moscova), a făcut în ultimele luni mai multe tentative de atac și pe teritoriul nostru (al Franței). Cred că ar fi deopotrivă cinic și contra-productiv pentru Rusia și pentru siguranța cetățenilor ruși să exploateze acest atentat pentru a-l întoarce împotriva Ucrainei”.

Deși avertizați în mod explicit de americani, rușii nu doar că n-au luat măsurile necesare, dar par, dimpotrivă, să fi înlesnit dezastrul.

Garda Națională, care are o bază la doar 3 km distanță, a avut nevoie de 90 de minute să apară la locul atacului. Aceeași Gardă Națională care, altminteri, sare ca din pământ la cel mai mărunt semn de protest pe străzile Moscovei.
Kremlinul dă vina pe Ucraina pentru a putea să escaledeze războiul

Pentru observatorii independenți, fie avem de-a face cu un caz grav de incompetență din partea serviciilor de securitate, fie statul rus a lăsat lucrurile să se întâmple.

Ilia Ponomarev, disident rus, exilat: ”Am fost de multe ori la Crocus Hall și îmi amintesc foarte bine sistemul de securitate de la intrare. Martorii spun că nu erau deloc măsuri de siguranță, nici măcar agenți de pază”.

Jeremy Hunt, ministrul britanic de Finanțe: ”Avem foarte puţină încredere în ceea ce spune guvernul rus. Ştim că acesta creează o cortină de fum propagandistică pentru a apăra o invazie complet diabolică a Ucrainei. Așa că primesc ceea ce anunță guvernul rus cu foarte mare prudenţă, după ce am văzut din partea lor în ultimii ani”.

Dacă în străinătate nu ia nimeni în serios teoria filierei ucrainene, ficțiunea ticluită de Kremlin este pentru uz intern, fiind menită să pregătească terenul pentru escaladarea războiului din Ucraina.

Și luni, rușii au atacat furibund Kievul cu rachete hipersonice lansate din Crimeea.