Astronomii au observat lumina uimitoare emisă de ciocnirea a două găuri negre. De ce descoperirea este importantă și care este rolul celei de-a treia găuri negre

​Astronomii au anunțat observarea optică în premieră a unui fenomen despre care se credea că se produce în total întuneric: coliziunea a două găuri negre. Ei spun că au observat o descărcare luminoasă de o intensitate nemaivăzută, iar cele două găuri negre s-au ciocnit pe fundalul discului de acreție a unei a treia găuri negre supermasive. ”Am observat un semnal vizibil dintr-o parte invizibilă a universului”, spune unul dintre cercetători.

Se crede că ciocnirea a două găuri negre nu lasă nicio urmă vizibilă în afara unor trepidații în țesătura spațiu-timp, dat fiind că sunt atât de dense. Astronomii au publicat o lucrare în care spun că au detectat descărcări uriașe de lumină și căldură ce par a fi efectul ciocnirii a două găuri negre care se aflau în discul de acreție a unei a treia găuri extrem de masivă.

Discul de acreție este structura formată din materia care orbitează în jurul găurii negre și este compus din praf stelar rezultat după ce stelele din vecinătate sunt pulverizate de gravitația găurii negre.

Lucrarea a fost publicată în Physical Review Letters și semnată, printre alții, de Matthew Graham de la California Institute of Technology. El spune că ar fi pentru prima oară când s-a observat că două găuri negre care s-au ciocnit au produs lumină și unde gravitaționale.

 » Citește tot articolul pe www.hotnews.ro