Astronomii au observat în premieră nucleul unei exoplanete gazoase gigantice, iar descoperirea vine ”la pachet” cu multe întrebări

​Astronomii au descoperit un obiect nemaivăzut până acum, obiect ce orbitează în jurul unei stele ce se găsește la 730 de ani lumină de Terra. Exoplaneta denumită TOI 849b este mult mai mare decât Pământul și se crede că este nucleul unei planete gigantice gazoase stil Jupiter care, fie și-a pierdut atmosfera formată din hidrogen și heliu, fie, la începuturi, din diverse motive, nu și-a putut forma complet atmosfera.

Planeta ”pietroasă” este mare, bizară și densă și se găsește foarte aproape de steaua în jurul căreia orbitează, dar ”anul” durează acolo doar 18 ore, iar la suprafață temperatura este de 1.500 grade C, tot din cauza apropierii de steaua ei.

Planeta descoperită cu ajutorul telescopului TESS al NASA este exoplaneta terestră (în sensul de planetă compusă din roci și din metale) cu masa cea mai mare observată până acum (cam de 40 de ori mai masivă decât Terra).

TOI 849b este neobișnuită și din cauza locului unde se află, în așa numitul ”deșert Neptunian”, o zonă numită așa fiindcă este plină de stele și rar se găsesc acolo planete gazoase mari precum este Neptun.

”Planeta este ciudat de aproape de stea, dacă ținem cont de masă.

 » Citește tot articolul pe www.hotnews.ro