Astăzi, PNL și PSD vor stabili dacă alegerile vor fi comasate sau nu

Liderii coaliției de guvernare vor lua o decizie în privința comasării alegerilor după ședința de Guvern de astăzi, programată la ora 11.00, a spus premierul Marcel Ciolacu. Acesta a explicat că vor veni mai mulți alegători la vot dacă, pe 9 iunie au loc simultan alegeri pentru Parlamentul European și alegeri locale:

„Vom sta aplicat de vorbă, vom vedea toate argumentele. Cert este că aproape, în acest moment, sunt 9 state membre ale Uniunii Europene care au comasat localele cu europarlamentarele, deci, precedentele europene s-au creat. Nu cred în argumentul lipsei de democrație dacă se face o comasare, pentru că la alegerile locale vin cei mai mulți cetățeni. Cu alte cuvinte, făcând această comasare, mai mulți români participă la vot”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

În privința comasării alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale din noiembrie nu e nimic clar deocamdată.

„Haideți să terminăm întâi cu prima comasare ca să ajungem la a doua”, a spus prim-ministrul.

Președintele Klaus Iohannis: „Patru rânduri de alegeri este foarte mult”

Comasarea alegerilor e susținută de președintele Klaus Iohannis.

„Patru rânduri de alegeri este foarte mult. Care cu care se pot comasa în mod legal, corect și constituțional va elucida Guvernul și coaliția de Guvernare”, a declarat președintele Iohannis.

Opoziția nu e de acord însă cu această comasare a alegerilor. Forța Dreptei și USR au anunțat că vor contesta o astfel de decizie luată de Guvern la Curtea Constituțională.

Reprezentanții AUR au organizat aseară manifestații de protest, în fața sediilor PSD și PNL din multe orașe din țară, printre care București, Constanța, Timișoara, Satu Mare și au reclamat că o comasare a alegerilor e nedemocratică.