Asociația PRO VITA, scrisoare către Iohannis: Promulgați legea care prevede că „educația sexuală și contraceptivă” se va face doar cu acordul părinților! Nu vedem rațiuni pentru o eventuală reîntoarcere a legii la Parlament

Asociația PRO VITA București a adresat o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care cere promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Solicitarea asociației vine în contextul în care CCR a respins zilele trecute sesizarea președintelui asupra actului normativ care modifică legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului. În urma acestei decizii a CCR, participarea elevilor la orele de așa-numită „educație sanitară”, conținând noțiuni de educație sexuală și contraceptivă, se va face numai cu acordul scris al părinților. „Nu vedem ce rațiuni ar putea fi invocate pentru o eventuală reîntoarcere a legii la Parlament, o astfel de decizie putând fi cu greu percepută altfel decât o obstrucție inechitabilă față de actorii sociali implicați”, susțin semnatarii scrisorii. Aceștia consideră că, în calitate de părinți, o bună educație se face prin cooperare și prin încredere, nu prin desconsiderarea sau diminuarea rolului părinților, care au dreptul constituțional de a-și crește proprii copii potrivit cu propriile convingeri filosofice, religioase, etice. 

Publicăm mai jos textul integral al scrisorii

„Către Președinția României

D-lui Președinte al României, Klaus Werner Iohannis

Stimate domnule Președinte,

Vă scriem în calitate de părinți, reprezentanți ai unor ONG-uri de profil și ai societății civile, pentru a vă solicita promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 

Considerăm promulgarea legii ca fiind un act firesc și necesar datorită a) legitimității legii în cauză; b) importanței menținerii unei cooperări deschise, bazate pe încredere, între școală, părinți și copii; c) promovării unei viziuni largi privind educarea sanitară, sexuală sau pentru viață a elevilor1. 

Legitimitatea legii

Având în vedere că legea a fost adoptată de Parlamentul României, fiind susținută de un spectru larg politic ce nu se reduce la un oarecare partid, iar obiecțiile de neconstituționale formulate de dvs. au fost constatate ca fiind neîntemeiate de Curtea Constituțională, procedural și substanțial legea întrunește toate criteriile legitimității democratice. Nu vedem ce rațiuni ar putea fi invocate pentru o eventuală reîntoarcere a legii la Parlament, o astfel de decizie putând fi cu greu percepută altfel decât o obstrucție inechitabilă față de actorii sociali implicați.

Cooperare și încredere

Buna educare a copiilor se face începând prin respectarea cadrului constituțional ce definește autoritatea parentală, rolul școlii, drepturile elevilor. Considerăm regretabilă și dăunătoare social tentativa unor organizații activiste2 de a introduce conflict și diviziune între rolul părinților, al școlilor și al elevilor în procesul educațional. 

Buna educație se face prin cooperare și prin încredere, nu prin desconsiderarea sau diminuarea rolului părinților, care au dreptul constituțional de a-și crește proprii copii potrivit cu propriile convingeri filosofice, religioase, etice. Încrederea se obține prin recunoașterea tuturor părților sociale din cadrul societății civile, nu doar a anumitor organizații cu profil ideologic pronunțat.

Viziune pentru o educație eficientă

Trăim într-o societate plurală din punct de vedere cultural. Promovarea unei concepții înguste despre educația sexuală nu va reuși să rezolve problemele sociale provocate de disfuncțiile familiale,

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro