Armenia continuă distanțarea de Rusia: Erevanul pune capăt unui aranjament de securitate prin care polițiști de frontieră ruși erau desfășurați pe principalul său aeroport

Armenia va pune capăt de la 1 august unui aranjament de securitate cu Rusia, în virtutea căruia poliţişti de frontieră ruşi erau desfăşuraţi pe principalul aeroport al ţării, a anunţat marţi, la Erevan, premierul armean Nikol Paşinian, citat de DPA, transmite Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat măsura anunţată de Erevan, care a fost văzută ca o diminuare a dependenţei armenilor de Moscova. Contactele continuă la toate nivelurile, a adăugat el, fără să intre în detalii.

În cadrul unui acord bilateral, trupele ruse au fost desfăşurate în 1992 pe Aeroportul Internaţional Zvartnoţ, la 15 km vest de Erevan, la un an după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, asigurând protecţia acestui hub de aprovizionare a trupelor ruse din Armenia, unde Moscova dispune de o bază militară.

Armenia şi-a dezvoltat între timp propriile capacităţi de securitate şi poate asigura şi singură protecţia aeroportului, a declarat săptămâna trecută Armen Grigorian, secretarul Consiliului de Securitate armean. Mai ales că transporturile militare ruse pe aeroport au scăzut considerabil, a adăugat el.

Paşinian a declarat că problema ar trebui considerată ca fiind mai degrabă tehnică decât politică sau geopolitică. Cu toate acestea, relaţiile dintre Armenia şi Rusia, protectorul său tradiţional, s-au răcit. Erevanul s-a arătat dezamăgit de faptul că Moscova nu i-a oferit sprijinul promis atunci când Azerbaidjanul a preluat sub controlul său Karabahul în ultimii ani.

Armenia, care are relaţii ostile cu Azerbaidjanul şi Turcia, a început să caute noi parteneri de securitate în Occident, cum ar fi Franţa.

Armenia nu mai este membru activ al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), dominată de Moscova. Această alianţă nu a fost niciodată în stare să explice pentru ce a vrut să-şi asume responsabilitatea în Armenia, a spus Paşinian marţi.

OTSC a vrut să trimită trupe doar în calitate de observatori neutri ca răspuns la un apel de ajutor al Erevanului în 2020 în faţa unui atac din partea Azerbaidjanului, a afirmat premierul armean. El nu a exclus posibilitatea unei retrageri complete a Armeniei din OTSC, dar a spus că nu a fost stabilit încă un calendar.