Armata română cumpără tancuri Abrams, nave vânătoare de mine și un submarin în valoare de aproape 400 de milioane de euro

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat prealabil joi, 18 mai, iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie aferente unor programe de înzestrare, elaborate de Comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale celor două Camere ale Legislativului, iar decizia va fi transmisă Ministerului Apărării Naţionale.

Ministrul Apărării a solicitat Parlamentului să aprobe iniţierea de către ManN, prin Direcţia generală pentru armamente, a procedurii de atribuire a contractului de achiziţie aferent programului de înzestrare Tanc principal de luptă, etapa I, conform documentului transmit de MApN către conducerea Parlamentului.

Solicitarea vizează:Programul de înzestrare Tanc principal de luptă, etapa IProgramul de înzestrare constă în: Un acord „guvern la guvern” cu Statele Unite ale Americii: Obiectul – 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA; muniţia şi simulatoarele de instruire. Programul de înzestrare în valoare totală estimată de 1.000.473.000 euro se va derula începând din anul 2023.

O altă solicitare adresată conducerii Parlamentului de către ministrul Apărării vizează aprobarea prealabilă pentru ca MApN să iniţieze, prin Direcţia generală pentru armamente, a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie aferente următoarelor programe de înzestrare: Vânătorul de mine, Submarin împotriva ameninţărilor de suprafaţă şi subacvatice şi Modernizare nave purtătoare de rachete.

Astfel, solicitarea vizează Programul de înzestrare Vânătorul de mine care constă în:- Un acord „guvern la guvern” cu Guvernul Regatului Unit al Marii şi Irlandei de Nord: Obiectul – 2 platforme navale din clasa Sandown, în uz, modernizate, în conformitate cu precizările făcute de specialiştii Forţelor Navale într-un şantier din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Valorea estimată – 112.560.000 euro (fără TVA).- Un contract de achiziţie atribuit prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare cu constructorul platformelor navale Babcock International Group: Obiectul – suportul logistic iniţial. Valoarea estimată – 13.440.000 euro (fără TVA).- Un contract de achiziţie atribuit prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare cu operatorul economic certificat de Marina Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Atlas Electronik UK: Obiectul – sistemele autonome de cercetare şi încărcăturile de distrugere aferente sistemului de lupă contra minelor (SEAFOX) pentru instalarea sistemului de luptă contra minelor la bordul navelor din cladsa SANDOWN. Valoarea estimată – 24.000.000 euro (fără TVA).

Programul de înzestrare în valoare totală estimată de 150.000.000 euro (fără TVA) se va derula pe o perioadă estimată de 5 ani în scopul obţinerii pentru Forţele Navale Române a unor capabilităţi eficiente de detecţie, clasificare, identificare şi distrugere/neutralizare a minelor marine.Programul de înzestrare Submarin împotriva ameninţărilor de suprafaţă şi subacvatice care constă în:- Un contract de achiziţie atribut prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare de către o autoritate contractantă din Ministerul Apărării Naţionale operatorului economic Naval Group: Obiectivul – două nave tip submarin din clasa Scorpene, torpile şi contramăsuri, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice a personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice. Valoarea estimată 2.000.000.000 euro (fără TVA).Programul de înzestrare se va derula pe o perioadă estimată de 8 ani în scopul obţinerii pentru Forţele Navale Române a unor capabilităţi eficiente în cercetarea pentru recunoaştere şi culegere de informaţii la nivel operativ – strategic concomitent cu executarea acţiunilor de luptă împotriva navelor de suprafaţă şi submarinelor inamice pentru distrugerea/neutralizarea/descurajarea forţelor navale inamice, independent sau în cooperare cu alte forţe, în apele teritoriale, cât şi în cele internaţionale sau în zone litorale ostile, în zone cu un grad ridicat de risc, departe de bazele navale proprii.

Programul de înzestrare Modernizare nave purtătoare de rachete care constă în: un acord „guvern la guvern” prin atribuirea de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii a unui contract tip LOA:Obiectul – instalarea sistemului de lansare a rachetelor anti-navă de tip NSM (câte 2 lansatoare a 4 rachete/navă). Valorea estimată – 41.000.000 euro (fără TVA).– achiziţia muniției aferente pentru pachetul iniţial (48 de rachete anti-navă tip NSM). Valoarea estimată – 190.000.000 euro (fără TVA).-instalarea sistemului de management al luptei (CMS). Valoarea estimată – 65.000.000 euro (fără TVA).-Instalarea sistemului radar de supraveghere 3D cu IFF MOD 5 integrat. Valorea estimată – 79.000.000 euro (fără TVA).Programul de înzestrare în valoare totală estimată de 375.000.000 euro (fără TVA) se va derula pe o perioadă estimată de 4 ani în scopul modernizării sistemelor de luptă principale şi actualizării capabilităţilor operaţionale corespunzător nivelului tehnologic actual şi al asigurării unui grad ridicat e interoperabilitate cu alte unităţi de luptă proprii şi ale altor state membre NATO pentru trei nave purtătoare de rachete din clasa TARANTUL din înzestrarea Forţelor Navale Române, mai indică documentul transmis Legislativului.