Aprovizionarea Germaniei cu gaze naturale ”este garantată”, anunţă Ministerul Economiei

Aprovizionarea Germaniei cu gaze naturale ”este garantată” în contextul în care Ucraina a suspendat fluxul de gaze provenite din Rusia către Europa printr-un punct de tranzit care livrează aproximativ o treime din gazele care tranzitează teritoriul ucrainean către continentul european, a anunţat miercuri, Ministerul german al Economiei, potrivit CNN.

”Aprovizionarea noastră (n.r. Germaniei) cu gaze este garantată în această etapă şi monitorizăm situaţia aprovizionării îndeaproape cu Agenţia federală de reţea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Economiei, Susanne Ungrad, pentru CNN.

Majoritatea gazelor ruseşti importate de Germania nu tranzitează, însă, Ucraina, ci sunt transportate prin conducta Nord Stream 1 prin Marea Baltică, a adăugat Ungra

Oficialii germani au avertizat anterior că s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze naturale din cauza disputei referitoare la sistemul de plată a livrării gazelor în ruble, solicitat de Rusia, pe fondul sancţiunilor impuse de Occident în urma invaziei ruse în Ucraina.

În plus, potrivit oficialilor germani, Berlinul pregăteşte un pachet de urgenţă care ar putea include preluarea controlului asupra companiilor importante, relatează Reuters.