Apropiații lui Putin se tem de o lovitură de stat după moartea fiicei lui Aleksandr Dughin

Apropiații lui Putin se tem de o lovitură de stat după ce Daria Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin, a murit după ce mașina în care se afla a explodat, conform The Sun.

Membrii din cercul interior al lui Vladimir Putin sunt în alertă maximă după ce fiica „creierului” din spatele invaziei sale în Ucraina a fost ucisă după în urma unei explozii cauzate de un presupus dispozitiv exploziv plasat la la bordul mașinii în care se afla.

Membri ai serviciilor de securitate ruse și luptători de rezistență care doresc să răstoarne regimul se numără printre suspecții asasinării Dariei Dughina, în vârstă de 30 de ani.

Se crede că Alexander Dughin, cunoscut sub numele de „creierul lui Putin”, ar fi fost ținta acestui preupus atentat.

Femeia participase alături de tatăl ei la festivalul „Tradiții”, organizat la Zaharovo, lângă Moscova. Cei doi au plănuit să plece împreună, însă Aleksandr Dughin s-a hotărât în ultimul moment să ia o altă maşină.

Mașina, o Toyota Land Cruiser, aparținea acestuia.

Crima a șocat elita Kremlinului, care cer potrivit mass-mediei pro-Putin, atacuri nucleare împotriva Ucrainei și Occidentului. Dar analiștii se îndoiesc că Kievul ar fi ordonat atacul – și dau vina pe forțele mult mai apropiate de Moscova.

Apropiații lui Putin au cerut ca Rusia să se răzbune împotriva oficialilor de la Kiev pentru a-și reafirma autoritatea. Regimul marionetă rus din Donețk a spus că „teroriștii regimului ucrainean” se află în spatele exploziei, dar țara sfâșiată de război a negat acuzația.

Analiştii au spus că ambuscada a fost concepută pentru a-i intimida pe loialii lui Putin, precum Dughin, despre care se crede că este un arhitect al războiului din Ucraina. Și a stârnit temeri în rândul generalilor de vârf ai președintelui rus că ar putea fi următoarea țintă.

Acum bănuielile au căzut asupra propriilor oameni loiali ai lui Putin, pe fondul zvonurilor că agenții de securitate vor să-l înlăture pe acesta de la putere. Se crede că membri din cadrul agenției de spionaj FSB a lui Putin ar fi putut orchestra atacul asupra vehiculului lui Dughin.

Istoricul rus Iuri Felshtinski a spus că atacul se datorează cel mai probabil unui conflict intern rusesc și a fost ordonat de cei interesați să-l elimine pe Dughin.

„Aruncarea în aer a mașinii celebrului fascist și ideolog rus al regimului Putin, Alexander Dughin, a fost organizată, se pare, de serviciile de securitate ruse. Serviciile speciale ucrainene, implicate într-o luptă mortală cu agresorul pe teritoriul Ucrainei, este puțin probabil să-și poată trimite ofițerii la Moscova pentru a organiza atacuri teroriste acolo”, a declarat istoricul rus pentru The Daily Beast.

Iuri Felshtinski l-a descris pe Dughin drept o „figură odioasă a mișcării naționaliste ruse” cu legături internaționale majore. Și a dat de înțeles că puterea și averea „Rasputinului lui Putin” a atras și dușmani printre unii ruși.

Alți experți vorbesc însă și despre posibilitatea ca Putin însuși să fi ordonat atacul asupra lui Dughin după ce s-a confruntat cu criticile consilierului său pentru că nu a mers suficient de departe în războiul din Ucraina.

Între timp, un fost membru al Dumei de Stat a Rusiei, care a fost expulzat pentru activități anti-Kremlin, a afirmat că partizanii ruși s-ar afla în spatele atacului de sâmbătă seară.

Ilia Ponomarev, aflat acum în Ucraina, a susținut că explozia a fost opera Armatei Naționale Republicane, despre care susține că plănuiește căderea lui Putin.

Potrivit lui aceștia au jurat că vor da jos și „distruge” pe „liderul înfometat de război”.

Ponomarev a mai susținut că partizanii complotează atacuri similare împotriva altor ruși de rang înalt, inclusiv oligarhi și politicieni.

„Un eveniment important a avut loc aseară lângă Moscova. Acest atac deschide o nouă pagină a rezistenței ruse la putinism. Nouă – dar nu și ultima”, a adăugat el.

Comentatorul politic și fostul scriitor de discurs de la Kremlin, Abbas Galliamov, a spus despre atac că ar fi un „act simbolic” menit să-i intimideze pe loiali lui Putin, de la Kremlin.

„Acesta nu mai este un război abstract pe care îl urmărești la televizor. Acest lucru se întâmplă deja în Rusia. Nu doar Crimeea este bombardată, dar atacuri teroriste au loc deja în regiunea Moscovei”, a spus acesta.

Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a negat implicarea Ucrainei, spunând: „nu suntem un stat criminal ca Federaţia Rusă şi nici nu suntem un stat terorist”.