Anunț terifiant făcut de ministrul turc de Finanțe: Ne așteptăm ca rata inflației să atingă un vârf de 40%

Ministrul turc de Finanțe, Nureddin Nebati, le-a spus economiștilor că se așteaptă ca rata inflației ar putea ajunge la aproximativ 40%. Nebati a oferit cea mai detaliată perspectivă a sa de până acum asupra prețurile de consum în 2022 în timpul unei întâlniri cu 60 de economiști și analiști, sâmbătă, la Istanbul, potrivit persoanelor, care au cerut să nu fie identificate deoarece evenimentul nu a fost public.

Rata inflației din Turcia a atins 36,1% în decembrie, cea mai mare rată de la începutul guvernării de 19 ani a președintelui Recep Tayyip Erdogan. Așteptările privind inflația pentru următoarele 12 luni au sărit la 25,37%, de la 21,39%, potrivit sondajului realizat de banca centrală în ianuarie în rândul participanților pe piață. Unele bănci de pe Wall Street preconizează că criza valutară de anul trecut ar putea împinge inflația la peste 50%, informează News.ro.

Saltul prețurilor a fost alimentat de faptul că banca centrală a Turciei a redus rata de referință cu 500 de puncte de bază în patru ședințe consecutive, înainte de a anunța joi o pauză în ciclul său de relaxare. Relaxarea agresivă a fost cerută de Erdogan, care a susținut că ratele mai mici ar limita prețurile de consum și ar stimula creșterea economică. Deprecierea lirei și creșterea prețurilor energiei la nivel mondial au fost cei mai mari factori de creștere a inflației.

LIra turcească a pierdut până la jumătate din valoare în trei luni, înainte de a se stabiliza după ce guvernul a luat măsuri de urgență în decembrie, inclusiv un program de compensare pentru scăderile majore ale monedei.

Banca centrală a Turciei a promis, de asemenea, stimulente pentru companiile care convertesc conturile de depozit în valută străină și în aur în depozite la termen în lire turcești.

Nebati se așteaptă ca aceste măsuri să ducă la conversia în lire a activelor corporative în valoare de 10 miliarde de dolari, ceea ce ar contribui la susținerea monedei, au declarat persoanele menționate.