Anunț de la Moscova: după anunțul mobilizării, rușii au retras echivalentul a 7,5 miliarde de euro din conturi

Raportul Băncii Centrale a Rusiei privind evoluția sectorului bancar în septembrie 2022 dezvăluie și suma pe care rușii au retras-o din bănci, după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială, relatează ziarul financiar Kommersant.

„Fondurile publice au scăzut în septembrie cu 458 de miliarde de ruble, după ce a crescut numărul persoanelor plecate din țară care au luat numerar cu ei. Cetățenii au tendința de a retrage numerar într-o situație de stres sau incertitudine, așa cum a fost cazul, de exemplu, la începutul anului, dar apoi, de obicei, returnează banii băncilor”, a transmis Banca Centrală. Șeful Departamentului de Reglementare și Analiză Bancară de la Banca Rusiei, Alexander Danilov, a calificat, totuși, rezultatul sectorului bancar din trimestrul al treilea ca fiind „destul de bun”. „Din septembrie, din cauza unor evenimente binecunoscute, a existat, din păcate, o retragere de fonduri de la persoane fizice. Dar, în general, nu există probleme cu lichiditățile”, a asigurat finanțisul rus.

Luna trecută, Banca Centrală de la Moscova a transmis că rușii mobilizați în temeiul ordinului de mobilizare parțială semnat de președintele Vladimir Putin pot solicita băncii sau organizației de finanțare amânarea plăților sau recalcularea acestora pentru toate tipurile de împrumuturi, inclusiv ipoteci, pe perioada mobilizării.