Antonio Andrușceac, întrebare pentru Ministerul Finanțelor și ANAF: Care este valoarea redevențelor pe care OMV PETROM le-a plătit statului român în anii 2021 și 2022?

OMV Petrom înregistrează anul profituri uriașe – din aceste câștiguri statului român nu îi revine aproape nimic, deși compania austriacă exploatează resursele naționale ale tuturor românilor. Însă, situația a luat o altă turnură odată cu explozia prețurilor la energie – criza a determinat Guvernul să adopte Ordonanța de urgență nr. 186/2022 prin care se impune statelor membre obligaţia de a introduce o contribuție de solidaritate temporară asupra profiturilor excedentare generate de companiile din statele membre şi de sediile permanente care desfăşoară activităţi în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor.

În contextul crizei energetice, conducerea OMV Petrom a anunțat că nu va plăti nicio taxă de solidaritate și a invocat în acest sens o serie de lacune existente în actul normativ. Aceste lacune au fost acoperite în urma dezbaterii din Parlamentul României privind Legea de aprobare a OUG nr. 186/2022, explică deputatul AUR Antonio Andrușceac, astfel încât cei care datorează bani statului român să nu mai poată eluda legea.

Potrivit informațiilor, această contribuție de solidaritate va fi utilizată în scopul finanțării măsurilor de sprijin financiar pentru consumatorii finali de energie, în special pentru gospodăriile vulnerabile, pentru a atenua efectele creşterii preţurilor la energie, respectarea obligațiilor fiscale trebuie urmărită cu deosebită atenție de către autorități, iar cetățenii trebuie să fie informați cu privire la corectitudinea acestor companii.

Având în vedere că potrivit noului cadrul legal companiile au obligația să plătească această contribuție, deputatul Antonio Andrușceac a solicitat Ministerului de Finanțe și Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, după cum urmează:

  1. Care este valoarea redevențelor pe care OMV PETROM S.A. le-a plătit statului român în anii 2021 și 2022?
  • Având în vedere prevederile OUG 186/2022 și modificările și completările aduse de către legea de aprobare a sa, care este suma datorată de către OMV PETROM S.A. în acest an, corespunzoare acestei taxe?