Antonio Andrușceac (AUR) semnalează nereguli la Arhivele Naționale

Serviciile de Informații se implică în activitatea Arhivelor Naționale, avertizează deputatul AUR Antonio Andrușceac, cerând măsuri împotriva acestei nereguli. Andrușceac solicită ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, și directorului Arhivelor Naționale Române, Cristian Anița, măsuri pentru a proteja Fondul Arhivistic Național de implicarea altor instituții care pot periclita activitatea ANR.

Cele mai grave nereguli sunt distrugerea documentelor clasificate doar în baza unui simplu proces verbal și fără aprobarea Arhivelor Naționale și scoaterea din circuitul științific a documentelor clasificate aflate deja în custodia Arhivelor Naționale. Solicit să comunicați public ce măsuri întreprindeți pentru ca activitatea Fondului Arhivistic Național să se poată desfășura în siguranță, fără implicarea serviciilor de informații”, a declarat deputatul AUR Antonio Andrușceac.

Andrușceac face referire la studiul „O himeră și un abuz legislativ. Documentele clasificate în cadrul Fondului Arhivistic Național” semnat de istoricului Cătălin Botoșineanu, care anunță că scoaterea din cercetare a unor documente aflate în circuitul științific poate duce la o denaturare a datelor istorice contemporane ale țării și poate crea conflicte de natură internă sau chiar internațională.